“Ama Kaybedeceğimi Biliyorum!”
Tom Odell söylediği “Another Love” adlı şarkısı için yapılmış MV’da kullanılan sahne fotoğrafı acı verici hisler uyandırıyor içimizde. Başka bir aşkta mutluluğu bulacağını mı varsayıyor yoksa başka aşklarda tükendiği için güncel ilişkisine vereceği hiçbir şeyinin kalmadığı için, ilişkilendikleri kişilere hatta ailesine acı verdiğini mi anlatıyor; net değil…
“Öfkeni iyi dinle. Neye önem verdiğini sana fısıldıyor.”
Seneca
Öfkeni takip ederek bulabildiğin ana başlıkların ardında ki çelişkileri kucaklayabilirsen belki dengelenebilirsin. Eğer dengelenemezsen, muhtemelen yıkıntılar içinde galip veya mağlup olmanın pek bir önemi olmayacaktır. Uçlara salınmalar hızlandığında olay mahallinden uzaklaşıp biraz nefeslenmeye ne dersin? Tehdit içeren durum karşısında eylemde bulunma güdüsüyle öfke açığa çıkarak temel hayatta kalma güdülerinden biri olarak devreye girer. Çaresiz hissettiğin durumlarda eylemsizlik veya eyleme geçememekle kendi kendini koruyan mekanizmanın devreye girerek senden acil eylem talep etmesinin nedenidir; öfke! Dikkat! Öfke gibi temel hayatta kalma güdüleri, diğerlerine değil kendimize karşı eksikliklerde ortaya çıkar. Düzenleyeceğimiz ve düzeltebileceğimiz tek kişi kendimizdir, çünkü. Sor bakalım; öfken sana ne anlatmaya çalışıyormuş…
*ASLI’NIN FİLM ÖNERİSİ…
(Film adı üzerine tıklarsan İmdb sayfasına gidersin!)
Better Days (2019) : Çince orijinal film adı 少年的你. Yönetmen Derek Tsang, senaristler Lam Wing Sum, Li Yuan ve Xu Yimeng. Çin yapımı, suç romantik drama filmidir. Yazar Jiu Yuexi tarafından yazılan “In His Youth, In Her Beauty (少年的你,如此美丽 İngilizcesi: The Youthful You, So Beautiful)” adlı romanından uyarlamadır. Oyuncular Zhou Dongyu (周冬雨), Jackson Yee (易烊千玺). Çin’de gişe rekoru kırdı. Akademi Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film dalında adaylık kazanan o tarihteki üçüncü Hong Kong filmi, yönetmeni de Hong Konglu olan ilk adaylık alan filmidir. Film 135 dakika sürer. Yapım Oscar dahil 79 adaylık ödülü, 61 galibiyet ödülü kazandı.
Okulda akran zorbalığına örnek teşkil eder. Lise öğrencilerinden, yaklaşan üniversite giriş sınavlarının baskısıyla da mücadele eden ve uğradığı zorbalıktan kaçarken rastladığı genç bir serseriye sığınmak zorunda kalan bir genç kızı konu alır.
“Beni koruyabilir misin? Ancak sana ödeyecek param yok.”
Better Days (2019)
Zorbalığın anlatıldığı şahane bir film olarak belki izleyicide anagnorisis ve katarsis anı oluşumu yaratarak davranışlarımızla bir diğerinin hayatında nelere sebep olabileceğimizi algılatır ve bu bağlamda önce kendimize çeki düzen vererek toplumun davranışlarına da pozitif değişiklik kazandıracağı düşünülebilir. Ki Çin gibi, bizim ülkemizde de bu tür zorbalığa güncel yaşamda sıkça rastladığımızı hatırlayarak, bir birimize karşı daha şefkatli ve bağışlayıcı olamaya gayret etmeyi hepimize çğretmesini veya hatırlatmasını temenni ederim. (Katarsis ve Anagnorisis ile ilgili içeriğime göz atıp bilgi edinmek isteyenlere mavi kelimeyle link bıraktım, tıklaman yeterli.)
(Zorbalık ile ilgili film ve içeriklere de göz atabilirsin:
HÜKMÜ KALMADI, İSTİSMARIN!/ *JOE BELL (2020),
SUSANLAR DA GÜNAHKARDIR!/ *DE HELLEVEEG (2016),
YAĞMUR SÜRESİNCE YAZDIM!/ *PURPLE RAİN (1984)
BU MÜMKÜN MÜ SEVGİLİ?/ *SPİDERHEAD (2022)
Psikoloji, Sosyoloji ve Felsefe biliminde “Zorbalık” temalı bu filmler, öğrenci ve mezunlar için öneridir.

“Nasıl bir yol çizeceğime yedinci günde mi karar vermiştim, yoksa yirmi birinci günde mi?” “İnsan mutlu olduğu sürece her türlü disipline katlanabilir; çalışma alışkanlıklarını bozan şey mutsuzluktur.”
Aşkın Sonu – Graham Greeme
Koşulların yaraladığı mutsuzlar ordusu…
Nice post 🤠
BeğenLiked by 1 kişi
Welcome and thank you for liking it. Good luck… 🙂
BeğenBeğen