“Şimdiyse Gökkuşağımız Gitti… Kayboldum!”
Yine gidiyorsun… Yağmurun İstanbul’u ıslattı… Kaburgalarımın içinde patlayan havai fişek deposunda yangın var! Sanırım bu felaketin ardından kalanlar ile yaşamayı öğrenmek ve bundan iyi bir şey çıkarmayı ummaktan başka çıkar yolum yok! The Irrepressibles grubunun “In This Shirt” adlı şarkısına yapılmış bir kaç sevdiğim film ve dizi sahnelerinden oluşturulmuş müzik videosuyla tedavi olman pek mümkün görünmüyor ancak okumaya devam edersen hap bilgi, ilk sağdaki noktadan sonra.
Neyse ki müzik var, daima beni şifalandıran, teselli eden ve sadık! Bir de Sinema Terapi Yöntemi mevcut; okuyalım bakalım neymiş?
1990 yıllında Gary Solomon tarafından kullanılan ve literatüre Tıp Sağlığında Ruh Hastalıkları Tedavisi için Alternatif Terapi Yöntemi olarak kabul görmüş, Tamamlayıcı Tedavi; Sinema Terapisi! Uygun bir şeyler seyretmek için araştırma yaparken rastladığım ve bilinçli olarak da pek kullanamadığımız bu yöntemi bir araştırdım: Aslında neymiş ve nasıl sonuç alınıyormuş bu terapiden!
Filmterapi Yöntemi 4 Aşaması ve Sonuçları:
- Özdeşleşme (Identification): Seyircinin güçlü ve güçsüz yönlerinin keşfetmesini sağlar.
- Katarsis (Catharsis): Filmdeki karakter ile bastırdıkları ya da fark etmedikleri duygu ve iç çatışma keşfeder. Acı çeken insan ile empati kurmak katarsis sağlar, problemin kabulünü kolaylaştırır.
- İç görü (Insight): İç görü kazanıp, rol modelini oluşturabilir.
- Bütünleşme (Universalization): Hissettikleri yalnızlık ve dışlanmışlık duyguları azalır. Kendi çözümlerini bulmak için umut verir.
Sinemanın hayatımıza kattığı renklerin varlığı tartışılamaz. Müzik ile terapi ya da iyileşmenin gücü başka yazının konusu olabilir. Link bıraktım ki… (Mavi kelimeler linklere açılan sihirli pencerelerdir: Tıkla açılsın o merak ettiğin dünya!)
Bu yazıda terapi olarak kullanılan bir filmi önermek istiyorum: İlişkilerde ki çatışmaları tanımlamak ve çözüm yaratabilmek için izlettirilen bir filmmiş aynı zamanda bu. Patlamış mısırlar ve içecekler hazır ise başlayalım!
Edit: Meraklısına linkler bıraktım. Literatür niteliğinde bir link de var. Mavi kelimelere tıkla açılsın diğer dünyalar… Benden çok uzaklaşma ama…!
*Aslı’nın Film Önerisi…
(Film adı üzerine tıklarsan İmdb sayfasına gidersin!)
He Said She Said (1991) : 1991 yapımı Hollywood filminin türü; komedi, dram, romantik. 115 dakika süren sahneler; bir birlerini tanıdıkça uyum sağlayabilen iki tv spikerlerinin yoğun savaşını sergiler. Türkçeye “O dedi Bu Dedi” olarak çevrilmiş. Amerikan yapımıdır.
Elbette iyileşmek için, doğru sorular soran yani yönlendiren bir psikoterapiste ihtiyacın olmayabilir: İki dost ya da açık, samimi bir çift, kendilerini de tedavi edebilirler veya hepten bozabilirler.
Neyse, izle bakalım neler olacak. Ha evet, geçen yüzyıldan bir listeydi bu, güncel liste -terapi için- linklerden birinde: bul onu!

“İnsan hiçbir umut beslemediği zaman durumu kabullenebiliyor ama kapkara bulutlar arasından iğne ucu kadar kendini gösteren bir güneş ışını belirince, bütün dünyası o ışığa bağlı oluyor…”
Zülfü Livaneli
“Güneşim ne kadar ışık verirse ben ay olarak o kadarını yansıtabiliyorum!” dedi kadın!
Küheylan okuyor mu bütün bunları…?
BeğenLiked by 2 people
Pek sanmam, neden sordun? Belki de
okuyordur…
BeğenLiked by 1 kişi
Çok şanslı, daha geçen kendime dedim, uğruna satırlar yazılanlar bunları biliyor mu diye. Okumalısın Küheylan.
BeğenLiked by 2 people
😉 Ya sen ne güzel bir kadınsın! Ama aslında onun için değil bu yazılanlar, evet sebep O! Ve fakat nedeni; içimde tarif edilemez bir biçimde olan anlaşılma, anlama isteği…
Ha bu arada filmimize yorum yok mu? 😦
BeğenLiked by 1 kişi
Önce müziği dinledim film kesitlerinden klip yapmışlar hoş ama tam olarak hangi filmse kalsaydı müzik bilemedim. Filmi ilk duydum. Yazınsa tam bir film eleştirmeni tadında.
BeğenLiked by 2 people
https://asli68.wordpress.com/2020/08/19/hos-cakallar-ulkesine-dogru-thelma-louise/
BeğenLiked by 1 kişi
Ben bundan bahsetmek istemiştim, kaç gündür merakla senden yorum bekliyorum. /)
BeğenLiked by 1 kişi
Ama bu yazının yorumu için de çok teşekkür ederim. Artı, sen artık benim müziklerimide mi dinliyorsun? 😉 gurur duydum.
BeğenLiked by 1 kişi
Ooo harikasın! 3 gün mini bir ardaydım blogla. O zaman dilimine denk gelmiş hemen okuyorum.
BeğenLiked by 2 people
Heyecanla bekliyorum! 🙂
BeğenLiked by 1 kişi