Köprüyü Geçeli Çok Oldu! / *The Great Wall (2016)


Aslı’nın Müzik Seçimi…

“Bu Kader Bu Köprüğe benzer; Köprünün Hikayesini Dinle!”

Çin asıllı Amerikalı müzik eğitimiyle sinemayı kariyer için maçleyen Wang Leehom ve Çinli şarkıcı Tan Weiwei tarafından birlikte seslendirdikleri “Bridge of Fate” adlı şarkıya günün öneri filmi olan The Great Wall 2016 sekanslarıyla düzenlenmiş MV önemli mesajlar da içeriri. Çince şarkı sözlerini bire bir çevirmek yavan bir tat bırakır ağzında çünkü her tercüme edebi yapıldığında anlam kazanır. Filhakika tüm kelimeleri metaforlarla anlamak gereklidir. Bu şarkıda, yaşamla ölüm arasında ki köprüde olduğunda gerçek aşkı ve nefreti bilirsin demek isteyen şairin ayrıca teolojik olarak sırat köprüsüne de atıfta bulunmuş ve doğruluktan ayrılmayanlarla geçilerek nihayetinde sevinçli, hüzünlü baladımızı da söylerizi ima etmiş olabilir. Elbette Çin tanrılarının ve mitolojisinin bir Sırat’ı var mı bilinmez ama muhakkak en az bir köprüsü vardır; hiçbiri olmadı Çin Seddi var işte… Keza tercümanlık kelimeleri çevirmekle sınırlı olamayacağından o ülkeyi o inancı o kültürü ve o tarihi de bilmeyi gerektirdiğinden bilenler bu şarkıya alt konu olacak Köprü metaforlarını da yorum olarak ekleyebilir mi acaba?

“Hayatta öğrenmesi en zor şey, hangi köprüyü geçip hangisinin yakılacağıdır.”              

David Russell

Zor’u yenen sadece zamandır. Köprülerle surlarla mücadele etmeyin. Zamanın kalitesinde kalmaya gayret edin ötesini ilahi halleder derim ve günün öneri filmine geçerim.

*ASLI’NIN FİLM ÖNERİSİ…

Film adına tıklayarak imdb Sayfasına ulaşabilirsin!

The Great Wall (2016) : Amerikan Çin Japon ortak yapımı, aksiyon macera fantezi filmidir. Çince film adı 长城 Türkçeye Çin Seddi 2016 olarak çevrilmiştir. Yazarlar Max Brooks, Edward Zwick, Marshall Herskovitz tarafından yazılmış hikayaye dayanır. Senaristleri Carlo Bernard, Doug Miro, Tony Gilroy. Çinli yönetmen Zhang Yimou tarafından yönettilen ilk İngilizce filmdir. Oyuncular Matt DamonJing TianPedro PascalWillem Dafoe, Andy Lau. Film, Çin Qingdao şehrinde çekilmiş ancak gişe felaketi diye nitelendirilen üretim ve pazarlama maliyetlerini karşılayamayacak neticeyle üretimde harcanan nakidi gösteri sonrası finanse edememiştir. Yapım, 3 galibiyet ödülü, 2 adaylık ödülü kazandı. Eser 103 dakika sürer.

Kara barut olarak da bilinen en eski kimyasal patlayıcı olan barutu bulmak için Çin’e gelen Avrupalı paralı askerin Çin Seddi’ne hapsedilmesini ve fakat Çin’in uzaylı güçlerle tehdit edildiklerinde ise onalrla birlikte mücadele edişini konu alır.

“Şu orduya bak… hiç böyle bir şey gördünüz mü?”

The Great Wall (2016)

Filmin tamamı Çin’de çekilmiş en pahalı filmdir.

Çin Seddi, Wànlǐ Chángchéng tanımıyla “onbinli duvar” anlamını taşıyan “Ancient Chinese states” olarak tercüme edilmiştir. Çin Seddi, Antik Çinde inşa edilmiş bir dizi surdur. Göçebe gruplara karşı korunma olarak MÖ 7. yüzyılın başlarından itibaren inşa edilen duvarlar, Çin’in ilk imparatoru Qin Shi Huang MÖ 220-206 yıllarında inşaları ve bakımları yapılmış ve günümüze kadar korunmaya çalışılmıştır. Üstelik sadece savunma ve korunma için değil Avrasya ticaret yolları ağı olan İpek Yolu – Silk Road olarak adlandırılan ve adını neredeyse yalnızca Çin’de üretilen çok kar sağlayan ipek tekstil ticaretinden alan ticari yola da yataklık etmiştir. Ve bu bu yol boyunca taşınan mallara gümrük vergisi için sınır kontrolleri sağlamış ve bu göçün ve göç yolunun kontrolünü de katkıda bulunmuştur. Askeri savunma olarak gözetleme kuleleri, asker kışlaları, garnizon istasyonları için de ulaşım koridoru olarak kullanılmıştır.

Doğuda Liaodong‘dan batıda Lop Gölü ve kuzeyde Çin-Rusya sınırından güneyde Tao Nehri sınırları arasındadır. Toplamda 21.196,18 km kabul edilir. “Çin Seddi” tam olarak neye denir sorusuna dair resmi bir tanım üzerinde anlaşmaya varılmamıştır, bu da Çin Seddi’nin tüm seyrini bütünüyle tanımlamayı zorlaştırmaktadır. Savunma hatları, çok sayıda sur, siper ve hendek dizisinin yanı sıra bireysel kaleler içerir.

Ayrıca Antik Çin, Dört Büyük İcad ile kabul görür: pusula ,  barut, kağıt yapımı ve matbaacılık 2005 yılında, Hong Kong posta kuruluşu Dört Büyük İcadı atıflayan özel bir pul basmıştır. Ve bu Dört Büyük İcat, 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları‘nın açılış töreninin ana temalarından biri olarak lanse edilmiştir. Çin, şimdiki dünya medeniyetinin ilk basamağı olmuştur.

Ve bu kurgusal filmi izleyerek biraz fantestik dünyaya da göz atalım mı? Film tam bir görsel şölen olarak sunulmuştur. Alevin Vizörü adlı blog ile senkronize hazırlanmış bu içerik ile Çin Seddi ile ilgili görsel bir anlatıya da göz atmalısın. Seyahatnamelerin kraliçesinin en son içeriğidir, oku, yorumla ve takipte kal; güzel okuyucu!

Tarih  Bilimi amatör ve profesyonelleri için film önerisidir.

Aslı’nın Film Önerisi…

“Sevgiyi gerçek kılan şey mücadeledir. Sevdiklerini kadere bırakamazsın.”

Tolstoy

Sevdiğini iddia eden kişi, birlik maksadlı sorumluluğuyla yanında değilse; sevgi bir vaadden öteye geçemez. Ve neticede sevmek istemekle, sevmek arasındaki nüanstır bu!

Değerlendirme: 0 / 5.
Aslı’nda Her Şey Aslı İçin…

Köprüyü Geçeli Çok Oldu! / *The Great Wall (2016)” üzerine 4 yorum

  1. Sevgili blog arkadaşım müziğe hayran oldum. Film de senin anlatımınla izlenir olmuş(ben üç kere izledim) görsel efektler süper. Yorumlarınla emeğine klavyene sağlık. Sağlıkla kal.🥰💞

    Liked by 1 kişi

  2. Sevgili ablam, senin içerikle senkronize olunca daha anlamlı oldu sanırım. Senin beğendiğin videoyu seçince daha keyifli oldu sanırım… Beğeni ve yorum için ellerine sağlık ve şifa dileğini de aldım kabul ettim hemen🥰😘

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s