Balinalar da Ağlar!/ *No Country for Old Men (2007)


Aslı’nın Müzik Seçimi…

“Bu Konuda Nasıl Konuşulur?”

Pomme tarafından buğulu sesiyle seslendirdiği “à perte de vue” şarkısı ile gözden uzağa düşen ve gözümüzde, gönlümüzde devleşenlerin de kurtarılmaya ihtiyacı olabileceğini bildirir gibi. Balinaların ağlamadığına inanmak, başını öte yana çevirmene mi yarıyor? Peki, bana ağlayan kadere “Acımadı ki!” diye haykırırken, gerçekten acımadı mı sandıydın… Yoksa, can yanmasına mesai harcamaktan mı kaçtın; tekrar bir düşün. Dev bir balinanın da nezakete ve merhamete ihtiyacı vardır; bir kenara bunu da yaz istersen.

“Kimbilir kaç kişi senin zarif hallerini sevdi
Kaç kişi güzelliğini sevdi
Belki gerçek aşkla; belki değil.

Ama bir tek kişi seni sevdi.
Bir tek kişi değişen yüzündeki hüznü sevdi.”

William Butler Yeats

Hep ben, ama ben demekten artık vazgeç lütfen. Her canın yandığında tüm köyü başına toplama. Acına katlan ve iyileşmen için kendi başına kalıp, ruhuna ve zihnine nazik olup, merhametle kendini sarmayı öğren. Kendi gücünü reddettikçe küçülüyorsun, bilmiyorsun. Öfkeni dindir ve biraz sessizce kal, sessiz ve anda! Bu kadar.

*ASLI’NIN FİLM ÖNERİSİ…

Film adına tıklayarak İmdb Sayfasına ulaşabilirsin!

No Country for Old Men (2007) : Eser, suç dram gerilim filmidir. Yazar Cormac McCarthy tarafından yazılan No Country for Old Men 2005 adlı romanından uyarlamadır. Senarist kardeşler Joel ve Ethan Coen kaleme alıp, yönetmişlerdir. Oyuncular Tommy Lee JonesJavier Bardem, Josh Brolin, Kelly Macdonald, Woody Harrelson. Amerikan yapımı, 122 dakika sürer. 80. Akademi Ödülleri 4 ödül, İngiliz Akademi Film Ödülü (BAFTA) 3 ödül, Altın Küre 2 ödül dahil 163 galibiyet, 140 adaylık kazandı. Amerikan Film Enstitüsü tarafından yılın AFİ Film olarak seçildi, National Board of Review tarafından 2007’en iyi filmi olarak seçilmesi ve ayrıca Coen kardeşlerin en iyi filmi olarak övgü alan yapım Şubat 2018, on yılın en iyi filmlerinden biri, 2016 tarihinde 177 film eleştirmeni tarafından 21. yüzyılın en iyi 10. filminden biri listelerine kabul görmüştür. Türkçeye “İhtiyarlara Yer Yok 2007” olarak tercüme edilmiştir.

1980 yılında, Batı Teksas’ta, çölde para bulan Vietnam Savaşı gazisi, parayı patronlara götürmekle görevlendirilmiş tetikçi ve bir şerifi konu alır. 

Filmin adı, 20. yüzyıl Nobel ödüllü İrlandalı şair William Butler Yeats tarafından  yazılan October Blast 1927 şiir kitabında yer alan “Bizans’a Yelken Açmak” şiirinin ilk dizesinden alınmıştır. Zamansız sanata dönmenin yolunu arayan 62 yaşındaki şair, kaleme aldığı şiirin ilk mısraı “Yaşlılara göre değil bu ülke” ile başlar. Şiirin adıyla bıraktığım linke tıklayıp, şiirin tamamına ulaşabilirsin.

“Elindeki şey yeni değil. 

Bu ülke insanlara zor geliyor. 

Başına gelenleri durduramazsın. 

Hepsi seni beklemiyor. 

Bu bir kibir.”

No Country for Old Men (2007)

Metanetli zamanlara geçtik nihayet, geçip gidemeden epeyce de buralardayız. Yepyeni davranış modelleri geliştirip, öngörüleri hoşgörülerle değiştirmeliyiz. Müziğe ve filme yüreğimi kaptırdım ben!

Aslı’nın Film Önerisi…

“Hep yaşlandığımda Tanrı’nın bir şekilde hayatıma gireceğini düşündüm. Ve yapmadı. Onu suçlamıyorum. Ben onun yerinde olsam, ben de kendim hakkında aynı düşünceye sahip olurdum”.

No Country for Old Men (2007)

Bazen.. belki..

Aslı’nda Her Şey Aslı İçin…

Balinalar da Ağlar!/ *No Country for Old Men (2007)” üzerine 6 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s