Tales from the Multiverse (2020) : ANİMASYON KISA FİLMİ
Film adına tıklayarak imdb sayfasına ulaşabilirsin!
Çarşambaya yetişmeyen Merkür‘e ne denir? Temmuzun İstanbul sıcağı yahut bir garip haller ile kapındayım mı denir? Beklediğine değdiğine emin ol. Güzel tatillerin gülümsemesini gizledim yazıya; başlayalım!
Tales from the Multiverse (2020) : “Çoklu Evrenden Masalları 2020” olarak Türkçeye tercüme edilen animasyonlu kısa film, Danimarka’daki animasyon kampüsünde Aynı binada dükkân kuran yaklaşık 30 küçük animasyon stüdyosundan biri olan Tumblehead adlı yapım şirketinin stüdyosunda üretildi. Artella da yaratıldı. Anime, 7 dakika sürer ve tamamını paylaştığım video ile izleyebilirsin! Senaryo, 3D karakter modellemede Magnus Igland Möller iken 3D düzenlemede çalışan ekipte olan Peter Smith, 2D animasyon yaratıcısı ve yapımcı olarak yer alırken animasyonun yönetmeni Mette Tange olmuş. Amerikan Danimarka ortak yapımıdır. Bir ödülü de kapmış.
Tumblehead, Danimarkalı ödüllü bir yapım şirketi ve animasyon stüdyosudur. Artella, animasyon filmleri, video oyunları ve sanal gerçeklik projeleri oluşturmak için uçtan uca bulut tabanlı çözüm sunan yeni prodüksiyon platformu olarak 2016 yılında faaliyete girmiştir. Bu kısa filmde de uluslararası bir ekibi bir araya toplamayı başarmış olan Artella, yönetmen Güney Amerika’da, modelci Avrupa’da, animatörler Asya’dan entegre iletişim, dosya yönetimi ve inceleme araçlarıyla modernize etmeyi amaçlayan bu platformla, filmlere, video oyunlarına ve sanal gerçeklik içeriğine uyarlanmış şablon tabanlı iş akışları sağlayarak ve Autodesk‘in Maya, Adobe Premiere ve Photoshop ve Foundry’s Nuke gibi popüler prodüksiyon yazılımlarını sorunsuz bir şekilde bütünleştirerek yaratılmış. İşte yeni nesil çözümlerin dünya zamanı gerçekliğini yaratan yeni neslimiz…

Tanrı, tek ebeveynli ve amatör bir programcı olarak karşımıza çıkıyor. ‘Dünya‘ projesi üzerinde çalışıyor ama çocuklardan bir türlü konsantre olamıyor gibi görünüyor. Yine de bir gün, sonunda bir atılım yapıp mavi gezegeni yaratırken…
Animasyon kısa film, uluslararası festivallerde en iyi 2D ve 3D animasyon kısa filmi seçilerek gösterilmeye başlanmış.
“Tanrıyı gerçekten tanısaydın sen de ihanet ederdin.”
İlahi Komedya, Dante
Tanrı’yı, bebek İsa arka planda çığlık çığlığa yaramazlık yaparken, evden çalışan ve yetersiz donanıma sahip külüstür bir bilgisayarla dünyayı yaratmaya çalışan stresli bir yazılım geliştiricisi olarak hayal etmenin gülümsemesine pandemide çalışmanın senkronizasyonuna mükemmel referans gönderiyor sanki ve fakat filmin üretim tarihi covid 19 virüsünden bile eski ne yazık ki…
Yaratılış mitlerine ve dini inancın ilmine uzatılan hiciv olarak karşımıza çıkıyor, anime. Adem, dinozorlar, mağara adamları, uzaylılar, tarihöncesini hatta yaratılış mitleri ve komplo teorilerini 6 dakikada özetliyor üstelik neşeyle gülen şu sevimli yönetmenlerin ödülleriyle daha da keyiflendikleri fotoğrafı paylaşmadan da geçemedim.
Efsaneleri seven Magnus Møller, Computer-generated imagery denilen görsel medyada bilgisayarlı grafik efektler yani kısaca CGI ile Peter Smith, gördüklerimizi yaratacak bu proje için yaklaşık 30 animatör seçimine bizzati katılmış. Üçüncü şirket kurucusu olan Mette Tange‘de dahil Animasyon Atölyesi’nin eski öğrencileri ve fiziksel şirketlerinin ikametgahı olarak ta, halihazırda merkezden ayrılmayıp oralarda olmaları, herkese rekabetten çok dayanışma kazandırmış. Öyle ki, sık sık takım kurup projeler üretenlere yani birbirlerine yardım ederek yaşıyorlar.
İster istemez aklım takılıyor bu noktaya; neden, neden bizi temsil eden her eleman çıkar çatışmasıyla kıvranıyor. 70’li yılların şarkıcı kadrosu kavgaları gibi hala benim adım onunkinin üstünde olmalı sanrılarıyla uykularımız bölünüyor. Şu neşeli üçlüye bakarak iç geçirmeden edemiyorum. Takdir etmek yerine neden kusur bulanlar ile temastayım? Spirütüellik nişanesi almış kişilerin bile o kinayeli desteklerine kulaklarımı kapatamazken asgari yaşam şartlarını yerine getirememiş devamlı su alan bir gemide yaşıyor oluşumuzun, her an güvenlik ihlaline maruz kalışımızın, orantısız güç ve adil olmayan her tür yaşamsal felsefenin, hayatın yol bulucusuna sık sık rota tekrar hesaplanıyor moduna geçirmesinin bir etkisi midir? Dante’nin İlahi Komedyasında, Şeytanın bir sözünü paylaşıp yorumu bambaşka içeriklere bırakıyorum.
Sorulara ve sorgulamalara ve dahi teolojik ve felsefi sosyolojik psikolojiye ara vereyim artık. Hadi şu 7 dakikalık gülümsemeyle seni başbaşa bırakayım. Bu çarşambanın Merkür serisiyle geç gelen içeriğimden tekrar hatırlatayım “Birlikte daha güçlüyüz!”

“Kervancılar da çok yer gezer efendi, körler de bazen başlarını kaldırıp güneşe bakarlar; bu onların ne çok bildiğini ispatlar ne de gördüklerini.”
Erol Toy
Yaşamın eylemlerine fazla takılmayasın…