Benim Adım Sevgi!/ *Alexander (2004)


Aslı’nın Müzik Seçimi…

“Şarkı Bitmeden Gitme!”

Anneler günü ile şefkatli bembeyaz bulutlar sarmış mavi gökyüzünü… Yüreğime umut olmuş; bırak diğer renkleri çek içine beni demiş gibi… Doldurdum poşetlere üzüntülerimi, olmayanlara iç geçirmelerimi… Gözümü diktim, gece çok çalışmış “bulutçu’nun” özene bezene yapmış olduğu pammuktan bulutlara! Üşenmemiş bu sefer, çabalamış asmış maviliklere sabahın ve günün göğüne… Mutluluğu bulmak bu kadar basitti işte! Aron Wright söylüyordu fonda “Before the Song İs Over!

“Her şey yanlış gelir bazen. Sonra ölçer tartarsın terazini, iyileri besler büyütürsün. Çünkü içindeki huzuru seversin. Yanlışları bulduğun yollarda bırakırsın. Yol uzun, ağırlık kaldırmaz kalbimiz. Kendimizle de olsa mutlu oluruz. Benliğimiz aşktır, döner dolaşır kendimizi buluruz.”

Ghost

İyiden ve güzelden yana kullandığımdan beri elimde kartları… Masa bana sundu; kendimle mutluluğu. Aşkın huzurunu… “Bundan daha iyisi nasıl mümkün?” Annem fısıldadı kulağıma “Ataların topraklarında yaşamak nasibin olmuş, yürü o patikadan. Yokuşlar ve dik yamaçlar bitti artık. Otur baharın damarından beslenen doğaya ve tadını çıkar geçtiğin yolları tekrar gözlerinle yürürken; rastladıklarına, olanlara, yapılanlara, hatırladıklarına… O kocaman gülümsemenle bak bir kez daha. Ve sonra kaldır başını koy bulutların yanına. Dinlen gördüğün kuşların kanatlarında. Nasibinden öte yol yok kızım. Kınalı kuzum, bastığın her yer cennet! Benim yapamadıklarımı, yaşayamadıklarımı oldururken omzundan baktım, şimdi beni kabul ettiğin yüreğindeyim, artık rahatım. Tüm kadın atalarının arzularından, zihnine bir küçük not bıraktım. Benim adım Sevgi, gerçeğin bu ve sakın başka dal arama. Benim sevgim yeter sana. Yuvanı ve yaşamını daima bununla yıka. Sevgili kızım, her şey için yeterli olduğunu unutma ama…”

*ASLI’NIN FİLM SEÇİMİ…

(Film adı üzerine tıklarsan İmdb sayfasına gidersin!)

Alexander (2004) : Antik Makedon generali ve Büyük İskender‘in hayatına dayanan, epik bir tarihi drama filmidir. Yönetmeni Oliver Stone, başrol olarak Colin Farrell Büyük İskender’i canlandırmış. Oxford Üniversitesi tarihçisi Robin Lane Fox tarafından yayınlanmış “Büyük İskender 1973” kitabından uyarlanmıştır. Gösterim Avrupa’da iyi performans diye değerlendirirken, Amerika’nın tepkisi olumsuz olmuş. Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Birleşik Krallık ortak yapımıdır. Film 175 dakika sürer. 2004 Stinkers Kötü Film Ödülleri 9 kategoride adaylık ödülü ve 2 galibiyet ödülü kazandı. Filmi Amerika desteklememiş ve pek yer vermemiştir ve buna rağmen gişe hasılatı rekoru kırmıştır. Makedon kralı İskender‘in annesi Kraliçe Olympias olarak Angelina Jolie, Anthony Hopkins ise çocukluk arkadaşı, Aristo’dan alınan eğitimde sınıf arkadaşı, fetih süresince 7 koruyucularından biri ve sağ kolu olan Ptolemy olarak rol alır.

Film dört farklı versiyon ile izleyiciyle buluşmaya devam etti. İlki 2004 de vizyona giren versiyonu olan Theatrical Cut 2004.

  • 2005’te “Alexander – Director’s Cut (2005)” denilen Yönetmen Kurgusu, fazladan sahneler ve karakterler eklenir, çıkarılır yönetmenin kesimini son kesimden çok daha uzun yapar. 167 dakika.
  • 2007’deki Oliver Stone’un üçüncü versiyonu Alexander Revisited: The Final Cut (2007)” orijinalinden 45 dakika daha uzundur. 214 dakika.
  • 2013’teki “Alexander – The Ultimate Cut (2013)” ve 207 dakika uzunluğundadır.

Büyük iskender, 32 yaşında genç yaşta hastalıktan ölene kadar; Küçük Makedonya’dan çıkan ordularının, sekiz yıllık savaşlarını, Pers İmparatorluğu’na karşı gelişlerini, batıdan Mısır’a gidişini ve sonunda doğuya, Hindistan’a giderek yeryüzünün büyük imparatorluklarından birinin kurmayı başarmasını ve böylece, tüm dünyaya Yunan kültürünün yayılmasına neden olup, yüzyıllar sonra Hıristiyanlığın yayılmasına ve Roma İmparatorluğu’nun genişlemesine de destek olmasını konu alır.

“Sonunda, bittiğinde, önemli olan tek şey yaptığınız şeydir.”

Büyük İskender

Büyük İskender ile ilgili ürettiğim diğer içeriklere link verdim. O linkler konu ile ilgili (!?) sinemanın yapımlarını ve Roma felsefesini, benim dilimden okumayı tercih edenler için jargon kalıplar dışında yalın bir anlatımla aktarılamaya çalışılmış özgün yazınlardır.

GLADİATOR (2000) Seneca‘dan yola çıkarak, Helenistik dönemi anlatmalara kalkınca Büyük İskender ve hayali Pan-Helen rüyasını da paylaştıklarım var. Mavi film adı o içeriğe açılan linktir, tıkla bak bakalım. Film, Stoacı filozof ve yazar olan Marcus Aurelius, tam adı İmparator Cesar Marcus Aurelius Antoninus Augustus Beş İmparator‘dan sonuncusunun hayatını konu alır. Makedonyalı İskender’den yaklaşık 400 yıl sonrasını anlatır Aslı’nda.

JOKER (2019) Pan Helenistik dönemden bahsetmiştim, mavi film adı o içeriğe açılan linktir, tıkla bakalım buraya da… Film, hasbelkader bu konunun arkasında, kimbilir aklımda hangi düşüncenin uçuştuğundan yer almıştır.

AGORA (2009) Stoik felsefeden bahsettiğim içerikte de var, göz atmak istersen mavi film adına tıklayabilirsin. Film, yaklaşık 600 yıl sonra İskenderiye’de geçen, trajik sonlu kadın fizikçi, astronom ve matematikçi Hypatia ile ilgili bir yapımdır.

Aslı’nın Film Önerisi…

“Korkunu yen, söz veriyorum, ölümü fethedeceksin.”

Büyük İskender

Sözünü tut, Makedonya İmparatoru!

Aslı’nda Her Şey Aslı İçin…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s