“Bana Onları Yazmam İçin Yalvarıyorlar, Böylece Ben Öldüğümde, Onlar Asla Ölmeyecek!”
“Kontrol kimde?” derken Halsey, görsel olarak sunulan video “Demon Slayer” adlı manga serisinden hazırlanmış sekansları içeriyor; yine geçen hafta anlattığım AMV denilen bu seçki, ortaya bu isimle şekilde çıkıyordu. Link bıraktım o içeriği, mavi amv yazısına tıklayıp okursun arzu edersen. Sağlığına dikkat et ama bu arada lütfen!
“Herkes kendi içine yıkılıyor.”
Hasan Ali Toptaş
Gelelim güne: “Perşembe” ve “Jüpiter” adı, “Thor’un Günü” anlamına gelen; İngilizce Thuresday kelimesinden türetilmiş. İskandinav tanrısı Thor; gökyüzünü ile ilgili olayları yani gök gürültüsünü, şimşekleri, rüzgarları, fırtınaları ve güzel hava ve doğurganlığı temsil ediyormuş. Thor temsilinde, topuzuyla olan görüntüsünün Jüpiter takım yıldızına benzetilmiş. Arkaik Latince dilinde gökyüzü ve baba anlamına gelen kelimelerin birleşmesinden türetilmiş bir kelime olarak ortaya çıkmış Jüpiter (Jove+Pater). Roma mahkemelerinde yapılan bir jargon olarak “by Jove!” denilen nida, bir şakacılığı, ifade ettiğinden sevimli, neşeli, iyimserlik ile tanrının lütfu birleşip, biz ölümlüler için tanrının neşesi, bolluğu olarak yorumlanmış ve güne, bu sıfatları ile atıfta bulunmuş. Latince olarak bugün, Jovis Dies “Jüpiter’in Günü” Thuresday kelimesine karşılık gelmiş: İtalyanca; giovedì, İspanyolca; jueves, Fransızca; jeudi gibi. Bu sebeple Jüpiter’in Perşembesi başlığı; neşeyi, sevimliliği ve yüce yaratımı çağrıştırdığından Anime film ve amv videolarımı bugüne tahsis ettim. Bu hap bilgiydi, Aslı’nda…
Yazmanın keyfine diyecek bir şeyim yok. Okumalara ve daha okuyacak bir çok kitaplar arasında olmanın huzuruna, günlük yazılarım için bile olsa müziklerle ve film, dizi araştırmalarıyla geçen saatlere de şükür. Ardından zor yetiştiğim dersler ve okunacak kitaplar, makaleler derken araştırılacak, yazılacak ödevler, yemek işi, ev… İnstagram postu, dostu… Zihnim yoruldu. Bedenim biraz küskün. Vaka sayıları filan; hiç girmeyeyim o konulara. Herkes biraz ürkek, biraz cüretkar ama görünen o ki, evlere kapatılmalar yakında. Bir bitse dediğimiz şey biter elbette, tükettiğimiz sayılı günler ile ömür de yitiyor, birlikte. Memleketinden gelen akrabanın oğlu gibi oldu Covid 19; kovulmuyor, bağıra basıp sevilmiyor.
*ASLI’NIN FİLM ÖNERİSİ…
Film adına tıklayarak İmdb Sayfasına ulaşabilirsin!
Ne Zha (2019) : (Orijinal adı Çince :哪吒之魔童降世; Orijinal İngilizce adı: Nezha Zhi Mótóng Jiangshi yani ‘İblis çocuk Nezha’nın doğumu‘ olarak isimlendirilmiş.) Jiaozi olarak bilinen Yu Yang tarafından yazılan ve yönetilen film, Çin yapımıdır. 3D bilgisayar animasyonlu, fantastik macera filmidir. Popüler Çin mitolojik karakteri Nezha, yazar Xu Zhonglin tarafından yazılan, 16. yüzyıl klasik romanı olarak kabul edilen Investiture of the Gods 1605 adlı kitapta yer alan bir karakterdir ve kitap Çin mitolojinin unsurlarını bir arada anlattığından bir çok uyarlaması mevcuttur. Film, 110 dakikadır. Mandarin dilinde üretilmiştir. 92 Akademi ödülleri adayıdır. İlk Çin yapımı animasyon özelliğini taşır. Amerikan yapımlarının dışında Pixar ve Disney olmayan, dünya çapında en yüksek hasılat yapan animasyon filmi ve tüm zamanların dünya çapında en yüksek hasılat yapan İngilizce olmayan ikinci filmi unvanlarına sahiptir.
Leydi Yin üç yıl altı ay hamilelikten sonra et bir küre doğurur, et parçasından tekrar dünyaya doğan, doğar doğmaz yürümeye başlayan ve sırf bu yüzden şeytanın oğlu diye adlandırılıp önce tecrit edilen sonra intihar edip vücudunu ailesine teslim eden ve hocası tarafından ruh olarak yetiştirilmeye devem eden ve en önemlisi Çin halkını koruyan tanrılardan biri olarak kabul edilendir Ne Zha; Göksel Kral Li Jing‘nin oğludur.
Fengshen Sinematik Evreni adıyla Çin’in kurgusal evrenin ilk ürün filmdir. İkinci filmini geçen hafta incelemiştim ilgili içerik için LEGEND OF DEİFİCATİON (2020) Jiang Ziya adına tıklayabilirsin. Animasyon film olarak ve Çin kültürü, mitolojisi için bile izlemekten zevk alacağın bir yapımdır. Bugün için hazırsan başlayalım?
LEGEND OF DEİFİCATİON (2020) Jiang Ziya
“Her yüreğin, huzur bulmak için çekildiği bir köşesi vardır.”
Halil Cibran
Bu köşe!
Aslı’nda 😉 köşemdeyim.
BeğenLiked by 1 kişi
Ne mutlu nasip olan köşelere 😉
BeğenLiked by 1 kişi
💞
BeğenLiked by 1 kişi
😉
BeğenBeğen