“Kendinmiş Gibi Görünüyorsun Ama Sen Başka Birisin!”
Pembe bir dünya diledim bize… Nasıl bir yıl yaşadıysak artık, girdiğimizden beri dilekler, dilime pelesenk oldu. Pembe ekranlı şarkımı seveceksin, film önerim şahane, dileklerim masmavi, toprağını bulmuş çiçek gibi coşmuş ve tomurcuklanıyorum sanki! Aklında bulunsun, şansın yanında olsun…
“Şiir, kırılan dalın türküsüdür.”
Cemal Süreya
Yaz kızım; Gereğinden fazla düşünüldü… Gerek olmadığına karar verildi.. Dava kapanmıştır… Da denilebilir tabii… Bir daha düşün. Aman ha, daha parlak kırmızı ve tatlı olsun diye bir avuç çileği toprağa gömmeye kalkmayasın… O beyaz martıya tasma takmak gibi olmasın dileklerin; komik trajediler olmasın başa çıkamadığın… Her şeyin ekolojisi farklı, habitatı değişik… Neyi istiyorsan bir dur, düşün yeniden… Ya da sor yaşama; “Onun doğasına paralel arzularla uyumlu muyum?” bir kere daha düşün! Olayın gerçeği ile senin gerçeğin örtüşüyorsa; kutlarız, olmadı şiir yazarız!
*Aslı’nın Film önerisi…
Film adına tıklayarak İmdb Sayfasına ulaşabilirsin!
Tenet (2020) : Bilim kurgu, aksiyon türünde ki filmin yazarı ve yönetmeni Christopher Nolan‘ dır. 150 dakika süren yapım, Covid19 Pandemiye inat, destek amaçlı elbette, bir kaç sinema salonunda gösterimine izin verildi. Ve 2020 yılının hasılat kıran filmi olmasına rağmen harcanan parayı ancak finanse etti. İngiliz Amerikan ortak yapımı olarak, 7 ödüle aday gösterilmesinin 2 kazancı cepte, iki adaylık da sonuç bekliyor.
Prodüksiyon, çekim, sahneler ve kullanılan tüm objeler, ki F50 kategorisinde dünyanın en büyük katamaran’ı ve bir uçak, ki oyuncunun sahnesinin çekilebilmesi için haftalarca eğitim almak zorunda kalıp uçağı havalandırmadan pistte sürmesi bile gerekmiş. Yüksek bütçeli ve çok fazla emekli , üstelik 10 yıldır tasarlanan kurgulanan senaryosu ile 2020’ye damgasını vurduğu bir gerçek! Çekimler için kullanılan sahneler şu ülkelerde kurularak gerçekleşmiş; Danimarka, Estonya, Hindistan, İtalya, Norveç, Birleşik Krallık ve Amerika.
‘Tenet‘ kelimesi Sator Meydanı‘ndan – Pompeii’nin kalıntılarına kadar uzanan beş kelimelik Latince palindromu içeren bir kelime karesi – kökenlidir. Bulmaca, beş satırda yazılmış 5 harfli beş kelimeden oluşan beşe beş karedir: SATOR, AREPO, TENET, OPERA ve ROTAS. Karenin döndürüldüğü her yönde, bu beş kelime hem yatay hem de dikey olarak görünür – filmin zamanı tersine çevirme özelliğine uyan bir özellik. Filmde beş kelimenin de yer alması dikkat çekicidir: Kenneth Branagh‘ın karakterinin adı, resimden sorumlu sahtekar Andrei SATOR ve Kat (Elizabeth Debicki) eski sevgilisinin adı Tomas AREPO’ydu. TENET terimi; Kahramanın işe alındığı örgütün adı. OPERA; açılış sahnesinin yeri ve ardından ROTAS; güvenlik şirketinin adıdır.
Yorumculara göre, alt yazılı ve 2-3 kere izledikten sonra anlaşılabileceğin konusunda uyarı var. Bana uyar! Hadi, hadi hazırlan da izleyelim; çok heyecanlandım!
“Anlayabilmesi için, önce kalbi olmalı insanın.”
Dostoyevski
Zihin ikna edilebilir ama kalp bilir, şekerim…