“Sorun Etmemem Gerekir Ama Bütün Bunlar Çok Fazla Geliyor Bana!”
Evren, hayalcileri sever: vaz geçmeyin düşlemekten diyor… Sanırım evrenin en sevdiği benim!
Zihnimi eğitmeye çalışıyorum, oralardan nasıl anlaşılıyor bu mücadelem bilmiyorum ama… Ben sağlam durmaya kararlıyım! Zihnimin en sevdiği konuyu biliyorsun! Bu paylaşımı gördükten sonra kontrol bende değildi:
“Görmezlikten gelince içimde bir ateş! Duymazlıktan gelince yüreğimde ihtilaller! Var mıyım yok muyum belli değilmiş gibi? Dünyanda yoksa bana bir yer: Aldım başımı gidiyorum…”
TWITTER
Bu başı, şifalandırmak için en sevdiğim şeyi araştırıyordum:
Müzik Terapisi:
Sağlığın bütünlüğünü koruyacak ve tedavi terapisi olarak da kullanılan müziğin farklı coğrafyalar ve derin deryalar gibi müziğin çeşitleri ve çeşitli kullanım şekilleri ile duygu durumları üzerinde etkilerinin kullanılma biçimidir; denilebilir. Çok kaynak ve çok farklı bilgiler, yöntemler, alanlar, durumlar mevcut. Son bir kaç gündür araştırmalarımın içinden çıkamayıp, bu kadarıyla ne yapabilirim sonucunda yazmaya karar verdim.
Belli başlı ülkelerde kullanılan tarzlar var; Türkiye için yapılan terapinin müziklerine link verdim. Diğer kültürlere ait tarzlar için de minik bir bilgi linki de bırakıyorum buraya.
İntegratif Tıp (Bütünleştirici Sağlık) tarzına geçen ve bu konuda çalışmalar yapılan bir dünya zamanındayız artık, ne mutlu ki!
Hangi Alanlarda Kullanılıyor Müzik Terapisi;
- İnme (felç),
- Parkinson hastalığı,
- Alzheimer hastalığı,
- Dil-konuşma bozuklukları,
- MS, gibi kronik kronik nörolojik hastalıklarda;
- Akut ve kronik ağrıda;
- Anksiyete, depresyon, kişilik bozuklukları, şizofreni gibi psikiyatrik sorunlarda,
- Diğer birçok motor, duysal ve bilişsel bozuklukların rehabilitasyonunda müzik terapinin yararlı olduğunu ortaya koyan çok sayıda bilimsel araştırma mevcuttur.
- Yanık,
- Yoğun bakım
- Doğum ünitelerinde,
- Operasyon öncesinde kaygı, operasyon sonrasında ağrı azaltmak için müzik terapi uygulanabilir.
- Müzik terapinin destek sağladığı çok önemli bir hastalık grubu da kanserdir. Kanser hastalarında ortaya çıkan ağrı, kaygı, depresyon ve ilaç yan etkilerini azaltmada, sosyal ilişkileri geliştirme ve gündelik yaşama katılımda müzik terapi önemli katkılar sağlayabilir.
- -Alıntı linki başlıktadır.
İki alanda yer edinen terapinin Müzik ile dansı; Link burada!
- Alıcı Müzik Terapi: Dinleyerek fayda sağlar.
- Aktif Müzik Terapi: Vokal ya da enstrüman kullanarak, katılımcı yönü ile faydacılığı ortaya çıkarır.
Alıcı Müzik Terapi ile zihnimi ve duygu durumumu şifalandırmayı becerebildiğim zamanlar için şükürler olsun! Sesin beyin dalgaları üzerindeki etkisi başka bir yazının konusu olacak! Meraklılar, bekleyin az biraz…
Seni çok seviyorum. Ve seni bu kadar sevmenin nedenlerini arıyorum. Ve aradıkça; sevmemem için bir çok sebep buluyorum. Yine de sevmeye devam ediyorum. Kendimi sevdiğim gibi seni de seviyorum ama kendimi kabullendiğim gibi neden seni bir türlü kabul edemiyorum. Kabulde ki bu kabızlığı da çözeceğim: Bak! Buraya yazıyorum. Şu yukarıda ki videoyu bir kez daha dinleyip hırslanayım bari…
Müziğin iyileştiren kıyısına yasladım başımı; Sen diye!
Edit: Sinema Terapi için yazdığım içeriğe buradan ulaşabilesin diye link bıraktım!
*Aslı’nın Film Önerisi…
(Film adı üzerine tıklarsan İmdb sayfasına gidersin!)
Yelling to the Sky (2011) : 2011 yılında yayınlanan dram türünde bir festival filmidir. Amerikan yapımı, 96 dakikalıktır. Türkçeye “Gökyüzüne Bağırmak 2011” olarak çevrilmiş yapımın konusu; bir genç kızın aile dramını, okul hayatı, aile bağları, babası ve aşk ile kendini bulma yolunda epey gerçekçi işlenmiş ender sinema sunumlarındandır. Eleştirmenlerden hem konu işleyişi hem de oyuncular konusunda geçer not alan esere şans vermelisin. Yönetmen ve senarist Victoria Mahoney. Oyuncular Zoë Kravitz, Tim Blake Nelson, Sonequa Martin-Green. Eser 4 adaylık kazanmıştır.
Hayatta kalmak; ne zaman duracağını bilmekte yatar; gibi bir fikir ile baş başa bırakılarak izleyiciye not düşüyor sanki… Sevdim yani… Sen de sev: önce beni tabi…

“Buralarda yoksun… Ama bir yerlerde hâlâ “İyi ki varsın” …!”
Sabahattin Ali
İyi ol!
“Müziğin İyileştiren Kıyısına Yasladım Başımı; Sen Diye!/ *Yelling to the Sky (2011)” üzerine bir yorum