“Umarım Anlarsın!”
Sam Smith ve Labrinth‘in söylediği “Love Goes” şarkısında dediği gibi aşk gider ve fakat bu gidişin sana hizmet ettiğini, seni güçlendirdiğini umarım anlarsın. Bu sıcaklarda yürekleri ve ciğerleri (ormanları) yananlara bir ağıt gibi gelir. Dışımızda olanlara uyum sağlayarak hayatta kalırdık, hatırla.
“Hayatta kaçmaya çalıştığınız kişi kendinizseniz, emin olun çok uzaklaşamazsınız…”
Oğuz Atay
Bil ki savaş devam ederken yani alarmlar devredeyken savaş taktikleri üzerine konuşmak daha akıllıca olacaktır. Barıştan veya iyileşmekten bahsetmenin zamanı daha gelmemiştir. Savaşa bu kadar uzak ve bu derece yakın nasıl olunur bilmezken bile hemde!
*ASLI’NIN FİLM ÖNERİSİ…
Film adına tıklayarak İmdb Sayfasına ulaşabilirsin!
Pan’s Labyrinth (2006) : (Orijinal film adı İspanyolca El Laberinto del Fauno 2006) İspanyol Meksikan ortak yapımı, koyu fantezi tarihi savaş filmidir. Yönetmen ve senarist Guillermo del Toro. Oyuncular Ivana Baquero, Sergi López, Maribel Verdú, Doug Jones, Ariadna Gil. Film, Warner Bros. Pictures ürünüdür. Animatronik, kuklacılık , anatomi ve mekatroniği birleştiren çok disiplinli bir alandır ve filmde CGI efektleriyle beraber kullanılır. 3 Akademi Ödülü, 3 BAFTA ödülü, Ariel Ödülü, Satürn Ödülleri, Hugo Ödülü, Altın Küre, Goya Awards ile toplam 109 galibiyet, 115 adaylık kazandı. Ayrıca yazarlar, Guillermo Del Toro ve Cornelia Funke tarafından Pan’s Labyrinth: The Labyrinth of the Faun (2019) roman uyarlaması yayınlandı.
Yaşadığı zorlu yaşam koşullarından dolayı peri masalları ve kitapların içine kaçan küçük bir kız, ölen babasına sığınır; adı Pan olan ve mitolojide keçi gövdeli insan olarak tasvir edilen yaratık Faun olarak onu kurtarmaya geldiğini öğrenir. Yüzyıllar önce Yeraltı Krallığı’ndan kaçtığını, yeryüzünde seyahat etmeye mahkum edilmiş ölümsüz bir prensesin enkarnasyonu olduğunu söyleyen Kral Pan ile yaşadığı maceraları konu alır.
Francisco Franco‘nun İspanya’yı, İspanya İç Savaşı sonrasında askeri rejimle yönetmeye devam etmesinin tarihçesini de anlatan filmde, bu diktatörlük ile geçen zaman aralığını, efsanevi mitlere göre, kızın büyülü ve hayali dünyasından izleyiciye aktarır. Aslı’nda yaratığın iki ayrı mit efsanesine göre değiştirilmiş ismi Yunan tanrısı Pan‘a atıfta bulunurken, film orijinalindeki adı Roma mitolojisi‘nde geçen Faun‘dur.
“Uzun yıllar önce, hüzünlü, uzak bir ülkede, kaba, siyah taştan yapılmış devasa bir dağ vardı. Gün batımında, o dağın tepesinde, her gece onu koparanı ölümsüz yapan sihirli bir gül çiçek açardı. Ama dikenleri zehirle dolu olduğu için kimse ona yaklaşmaya cesaret edemedi. İnsanlar kendi aralarında ölüm korkularından ve acılarından bahsettiler ama asla sonsuz yaşam vaadinden bahsetmediler. Ve her gün gül soldu, hediyesini kimseye miras bırakamadı… O soğuk, karanlık dağın tepesinde unutuldu ve kayboldu, sonsuza kadar yalnız, zamanın sonuna kadar.”
El laberinto del fauno 2006
Yaşamın zorluklarıyla başa çıkmanın her kimseye göre farklı bir formülü olacaktır. Ve sakın ola, bir diğerini seçtiği yol için yargılamayasın. Zülfü Livaneli‘nin Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm‘de dediği gibi “Kimsenin hikayesine gülme. Yol uzun.. Daha seninki bitmedi…“

Gülün Adı – Umberto Eco
“Gerçek, onunla yüz yüze gelmeden önce dünyanın yanılgısı içinde, parça parça gösterir kendini…”
Topla o parçaları…