MERKÜR’ÜN ÇARŞAMBASI/ *”SMASH AND GRAB (2019)” ANİMATED SHORT FİLM


Aslı’nın Animasyon Kısa Film Seçimi…

Smash and Grab (2019) : ANİMASYON BİLİM KURGU VE MACERA KISA FİLMİ

Sparkshort serisinin ikinci kısa filmine yer vereyim dedim bu çarşamba! Pixar‘ın bu projesini desteklemek gerek. Kendi orijinal animasyon kısa filmlerini yaratmak isteyen sanatçılar için muhteşem bir fikir! Üstelik  Pixar Animation Studios ‘da üretilmesi ile fikrin mucitlerinin eserlerine büyük bir artı değer de kazandırılıyor. Gönüllülük esasına dayanan ve ücret talep etmeden imkanlarını sunan bu stüdyo ve proje ile yeni yeteneklere kapıları açık! Linki bırakayım da beni takip edenlerden ve/veya okuyanlardan birine, birilerine açık fırsat kapısının yerini göstereyim. Pixar SparkShorts yazısına tıkla, açılsın o kapı! Merkür’ün zihni ve mucitliği bunu gerektirir!

Walt Disney Company adlı California’da kurulmuş şirketin dört ayağından biri olan Walt Disney Studios‘nun bir yan kuruluşu olan Pixar 1986 yılında kurulmuştur. Luxo Jr. (1986) adlı bilgisayar animasyonlu kısa film olan ve John Lasseter tarafından yazılıp yönetilen 2 dakika süren kısa filmde, masa lambasının konu edildiği ve masa lambasının adları olan Luxo, Aslı’nda Norveçli lamba üreticisidir ve ürünleri için reklam filmi niteliğine üretilmiştir. Luxo Sr ve Luxo Jr diye isimlendirilmiş iki lambadan küçük olanın neşesi ve enerjisi dolayısıyla gençliği ve esnekliği anlatılır. Bu görseli maskot olarak kullanan firmanın, ilk animasyon kısa filmi ile Akademi Ödülü‘de (popüler adı; Oscar) alır. Ve bu stüdyoda üretilen, neredeyse tüm yapımlarda, bu masa lambasını görmek mümkündür! İşte, Pixar kimdir sorusuna cevap bu şekilde!

Smash and Grab (2019) : 8 dakika süren animasyon kısa filmi Amerikan yapımı olup, Pixar‘ın SparkShorts projesi ürünüdür. Pixar Animation Studios‘da üretilmiştir. Yazan ve yöneten Brian Larsen, yapımcı David Lally‘dir. Bilim kurgu, macera ve aksiyon türündedir. Disney+ dağıtımını yapmaktadır. Müziğinin bestecisi Barney Jones‘dir. Disney ürünüdür.

Bir lokomotifin makine dairesinde görevli iki işçi robotu konu alan yapım, esaretin ve basit motivasyonu bile engelleyen kuralların, robotları bile özgürlük savaşçısı haline getirdiğini anlatıyor. Tek istedikleri “çak bir beşlik!” iken, bağlı bulundukları kablolar nedeniyle arzularına ulaşmak için isyan başlatan iki kaçağa dönüşmeleri ile yeni maceraları keşfe çıkan iki kafadar! Ki, en can alıcı nokta, sonunda yani özgür olduklarında, tek enerji pilleri yüzünden birbirlerine bağlı olarak devam etmek zorunluluğuydu. Ama bu bağlı olma durumu, kendi seçimleri olduğu için mutlu olarak ufka doğru yürürlerken iki PARÇALA – YAKALA robot; ve bize ayrılan 8 dakikanın sonuna geliriz! İçimizde birazdan fazla umutla… Ve fakat çok sevimliydiler…

Disney filmleri hakkında blog yazarı Alex Reif‘in içeriklerine Smash and Grab 2019 hakkında yazdığı içeriğe göz atmak istersen, mavi yazar adına tıkla, açılan link ile bir çok yoruma da ulaşabilirsin. Ayrıca Fandom adlı film hayranlarının kurduğu siteye de link verdim, bu animasyon ile ilgili, elbette meraklılara…

Pixar SparkShorts :

”WİND (2019)” ANİMATED SHORT FİLM ; Aynı projeden çıkan bu anime için mavi film adına tıklayıp içeriğime ulaşabilirsin. Youtube kanalından takip de edebilir, website adresini de inceleyebilirsin. Yukarıda yaptığın inceleme içinde mavi yazılar ile aklına takılan her türlü ilgili içeriğe link bıraktım; tıklaman yeterli!

Disney :

”PAPERMAN (2012)” ANİMATİON SHORT FİLM : 2012 yılında  Walt Disney Animation Studios da üretilmiştir. İzlemek ve içeriği okumak istersen mavi film adına tıklayabilirsin. Beğenip, yorum yapabilir, takip edebilirsin. Bilirsin birlikte daha güçlüyüz!

“Şarkı söylüyormuşum sokaklarda: Görmüşler.. Yere yere bakıyormuşum yürürken: Duymuşlar.. Sonrasını: Uydurmuşlar..!”

Özdemir Asaf

Geceleri eksiye dönen hava durumuna rağmen umudu 8 dakikalık animeyle yakalamak ve sevdiğim şarkıya ıslıkla eşlik etmek, sırtıma aldığım hırkayı bile sevimli bulmak, aslan yanımın anason hayaline gülümsemek ve yazmak yaşama dair… Aslı’nda sensizliği de sevmek; ne güzel!

Aslı’nın Anason Ormanları…

“Seni düşünmek ne güzel. Ne güzel şey hatırlamak seni. Yazmak sana dair. Sırtüstü yatıp seni düşünmek.”

Nazım Hikmet Ran

Sen ve anason…

Aslı’nda Her Şey Aslı İçin…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s