“Paramparça Gülümsemesi Olan Tek Kişi Oydu…”
Yasaklı hafta sonunda bir dilemma içindeyim: Elimden geleni yapmışların gönül ferahlığı ile kendime odaklı yaşam kameramın gösterdiği görüntülere göre yanlı bir algılayış içinde olabilir ve yüreğimin sesini dinledim dediğim fısıltı aslında bilinçli bir şekilde maniple edilerek bana servis edilmiş bilginin tıslamasıysa ve ben bu illüzyona kanmış; yine kendimi kandırmış, aldatmış hatta bacağıma sıkmış olabilir miyim?
Benim isteğim bu; derken, Aslı’nda diğerlerini gözeterek, kendimi ötekileştirmek suretiyle, kendimi amacımın ve sonucun dışında bırakmış da olabilir miyim? Tamino tarafından seslendirilen “Chambers” adlı şarkıya hazırlanmış MV, yaşamın ötekileştiren illüzyonlarına gelsin.
“Geliriniz belli bir seviyenin altına düşer düşmez insanların kendilerinde size vaaz verme ya da sizin adınıza dua etme hakkını bulmaları çok ilginç…”
George Orwell
Kibrin her türlüsünün daima karşısında olacağım derken, gururun açtığı çukurlarda çürüyor da olabilir miyim? Zihnimin sakinleşmesi ve ruhumun dinginleşmesi ve yüreğimin sana yaslanması için neler mümkün?
*Aslı’nın Film Önerisi…
(Film adı üzerine tıklarsan İmdb sayfasına gidersin!)
The Social Dilemma (2020) : Belgesel, dram türüdür. Jeff Orlowski yönetmen koltuğunda olduğu film, 94 dakika sürer. Silikon Vadisi dehalarıyla yapılan yapımda; milyarlarca insanın kullandığı servisleri, özellikleri geliştiren bu “teknoloji dehaları” bile, nasıl tasarlandığını, geliştirildiğini bile bile ortaya çıkan servislere kendilerinin de bağımlı hale geldiklerini, dolayısıyla çocuklarına belli bir yaşa gelene kadar bu uygulamaları kullandırmadıklarını ve kullanıcılara da algoritmalar tarafından yönlendirilmemek için, gönderilen ileti ve bildirimleri kapatmalarını şiddetle tavsiye ediyorlar…
Bilgi çağı değil, “Dezenformasyon Çağı” deniliyor ki; TDK‘da dezenformasyon için; “Bilgi çarpıtma” anlamına gelir açıklaması yapıyor. Bu kelimenin odak noktasında manipülasyon ve illüzyon var. Filmin odağında da; sosyal siteler ve müşterilerine “Kullanıcı” diye niteleyen iki sektörden birini odak olarak alıyor. (1-Uyuşturucu Sektörü 2-Yazılım Sektörü) Belgeselde, yanlış bilginin yayılımı, bilgi kirliliği, manipülasyon ve bağımlılık, sosyal medyanın kötücül özellikleri arasından öne çıkıyor.
Çarpıcı bir kaç söylemden biri de “Ürüne para ödemiyorsanız, ürün sizsinizdir.” der! İzlemek, düşüncelerini destekleyecek… Yasaklı Cumartesiye yakıştı bile! Bassana, play tuşuna!
“İnsanları birbirlerinden ayıracak şey gereksiz bir onurla mevki değildir. Bizi başkalarından ayırt eden şey akıl, erdem ve bilgidir.”
Moliere
Gerçek bilgiye ulaşmam dileğiyle…
Gerçek bilgiye ulaşamadığın her anda,
Yaşayıp gidersin, seni kandıran bir illüzyonda.
Gerçekler en iyisidir anla,
Belki biraz canını acıtsa da,
Geçirmene engel olur zamanını,
Boşa ve seni yıpratan çabalarla…
Diyesim tuttu, deyiverdim müsaadenle. sayfanda…
BeğenLiked by 2 people
İyi ki dedin, iyi ki güzel insan! İyi ki… 😉
BeğenLiked by 2 people
Harika yazı tebrikler 😊
BeğenLiked by 1 kişi
teşekkürler Oğulcan…
BeğenLiked by 1 kişi
Asıl ben teşekkür ederim Aslı güzel yazılar için
BeğenLiked by 1 kişi
Beğenilerine şükran.. 😉
BeğenLiked by 1 kişi
Tebrikler ve başarılar güzel insan! 😉
BeğenLiked by 1 kişi