Schrödinger’in Kedisi ve Ben!
İnsanlığın hayatta kalması, birlikten aldığı güç ile mümkün kılınabilir. Ve insan birlik için, bağlara gereksinim duyar. Sevgi bağına ve aidiyet hissine. Yaşam, diğerleri ile bağlantıda olduğunda var olur. Var oluşu hissedebilmek için de iletişime ihtiyaç duyar. (NF adlı Amerikalı rapçi, yazdığı şarkının amatör Mikayla Sippel müzik videosunu çok beğendiği için orijinalini bozmadan üzerine mix ederek oluşturduğu “Chasing” adlı şarkısının müzik videosunu çok sevdim. Kusurlarıyla sevilebileceği bir yer olduğuna inanmak isteyen bir kusurlu daha…?)
Tıpkı Schrödinger’in kedisi gibi; var olmak ve gerçekliğime sahip olmak için, gözlemleyen sana sahip olmalı mıyım? “Açılan kutuda beni gördüğünde varım. Ben buradayım!” demek için diğerine; ama benim orada olduğumu gerçekten merak eden hatta orada olmamı dileyen, isteyen birine olan ihtiyacım, yaşamda var oluşumu ispatlıyor!
Anlasana, senin için olmadığım anda; yok olmaya başlamam bu yüzden… Kendi varlığımı kanıtlamaya çalışmamı görmezden gelmenin yokluğu ile ölüyorum, burada yazarken! Var’ım ama bunu ispatlamak sana düşüyor…
Edit: Kuantum deneyi olan paradox “Kedi kendini gözler” ya da “Çevre kediyi gözler” mantığı ile özetlenebilir. Link bıraktım, mavi kelimelere tıkla ve bilginin derinlerine ulaş, bırakıverdim meraklısına…
Müzik için seçtiğim video, kaynak linkinde müziğin oluşumu ve sözleriyle ilgili açıklayıcı bilgiler ile içinize dokunan duyguların kaynağına yolculuk yapma şansı yakalatabilir. Tekrar tekrar dinleyerek kaybolmaya da başlayabilirsin; dikkat şeysi yani.
Hatırlatma! Mavi yazılar açılan linklerdir, tıkla!
“Kış gelmek üzere… Oysa ki gönül, kışa girmeye hazır değil…”
Nazım Hikmet
Bir varmış, bir yokmuş… Acı verici! Ya hiç bakma benden yana ya da kaçırma göz bebeklerini dudaklarımdan… Kış geliyor, kurtar beni bu kutudan… Sevilebileceğim bir yer bulmak için kaçıp gitmek istiyorum çünkü ben! Elbette önce varlığımı kanıtlayalım veya ölü mü diri miyim? Var mıyım yok muyum?
*Aslı’nın Film Önerisi…
(Film adı üzerine tıklarsan İmdb sayfasına gidersin!)
Transcendence (2014) : Türkçeye “Evrim 2014” olarak çevrilmiştir. Bilim kurgu ve dram türünde, 2014 yılında vizyona girmiş. Distopik ve fütüristtik bir kurgu ile 119 dakikalık film, Wally Pfister ilk yönetmenlik denemesi ve o yıllarda fazla abartılı bulunduğu ile ilgili olumsuz eleştiri almış. Johnny Depp ve bir çok bilindik yüz ile şahane bir bilim kurguydu. Oyuncular; Johnny Depp, Rebecca Hall, Morgan Freeman. Yönetmen Wally Pfister, senaryo yazarı Jack Paglen 3 galibiyet ödülü, 5 adaylık ödülü kazanmıştır. İngiliz Amerikan Çin ortak yapımıdır.
“İnsan duyguları, mantıksız çelişkiler içerebiliyor. Birini sevebiliyor, ama yaptıklarından nefret edebiliyor. Bir makine bu dengeyi bulamaz.”
Transcendence (2014)
Suikasta kurban giden yapay zeka üzerinde çalışan bilim adamını ölmeden bilgisayara bağlayan karısı ile yaşadığı ilişki ile tüm dünyayı evrimleştirme sürecine sokacak kadar yapay zekanın gelişmesine sebep olmasını konu alıyor. Elbette en güvendiği insan ile bir makineyi alt eden yine insan oluyor. Ya da bir aşk, koca dünyaya kafa tutup birlikte olabilmenin bir yolunu bulabiliyor! Son zamanlarda yaşanan olaylara dokunan enstantaneler de çok ilgi çekici!
En sevdiğim sayı 19 ve pazartesi gününe yakışsın bu sefer… Hadi izleyelim, ben dizine yatsam olur mu? Kaçıp gideceğim bir yer deyince aklıma dizlerin geliyor ve parmak uçların…
“Bir dik duruşun, kaç yenilgi, kaç gözyaşı, kaç kalp ağrısı ettiğini bilemezsiniz…”
Frida Kahlo
Oysa ben, kaçıp gitmek istiyorum sadece!