Yaranın Müsebbibi!/ *Upside Down (2012)


Aslı’nın Müzik Seçimi…

“Bitmeyen Bir Hikaye Yazacağız!”

Daniel Lopes tarafından seslendirilen “I Love You More Than Yesterday” adlı şarkıya yapılmış MV, günün öneri filmi Upside Down (2012) sekanslarıyla müthiş uyumunu paylaşmak istedim. Seni dünden daha çok seviyorum diyen sevgilinin hayat oynamak için kolay bir oyun değildi diye ekleyerek Aslı’nda kaybın acısına aşkın yetmediğini satır arasında fısıldıyor bu şarkıda.

“Üşüyorsan söyle seni bir kat daha seveyim”

Cemal Süreya

Sevgiyi şefkatle sarmalamayınca çok yavan kalıyor ilişkiler ve sanırım en az bir kişi bu eksik konudan yara alıyor. Yara veren kişinin ise bu vakaya evirilen durumun müsebbibi olduğundan haberi bile olmuyordu.

*ASLI’NIN FİLM ÖNERİSİ…

(Film adı üzerine tıklarsan İmdb sayfasına gidersin!)

Upside Down (2012) : Orijinal Fransızca film adı Un monde à l’envers 2012. Senarist ve yönetmen Juan Diego Solanas. Oyuncular Jim SturgessKirsten Dunst, Timothy Spall. Kanada Fransız ortak yapımı, romantik bilim fantezi filmidir. Yapım 6 adalık ödülü kazanmıştır. Film 109 dakika sürer.

Çift yerçekimi ile iki gezegenli kurgusal dünyasının iki ayrı dünyaya ait kadın ve adamın aşklarını konu alıyor. Mevcut dünya düzeninde aşağı – yukarı diye adlandırılan zengin fakir yaşam alanlarının metaforik fantezi bir dünya yaratılarak ortaya konur.

“Evren, harikalarla dolu. Gökyüzüne bakarak saatler geçirebilirdim. Çok fazla yıldız, çok fazla gizem. Ve bana çok özel bir insanı düşündüren çok özel bir yıldız var. Şimdi size hikayemi anlatayım.”

Upside Down (2012)

Biraz araştırınca birkaç kısa yola rastladım: Öncelikle klasik Romeo ve Juliet hikayesinin güncel bilim kurgu versiyonu olarak çok farklı bir senaryo ile karşı karşıyayız. Ardından bu kısa filmi buldum: Head Over Heels (Short 2012) adlı 11 dakika süren animasyon kısa filmin yönetmeni ve senaristi Timothy Reckart. İngiliz yapımı, stop motion animasyon kısa filmi, Akademi Ödülleri‘nden En İyi Kısa Animasyon Filmi dalında aday gösterilmiş. Ayrıca En İyi Öğrenci filmi dalında Annie Ödülü ve En İyi Avrupa Kısa Animasyon Filmi kategorisinde Cartoon d’Or‘u kazanmış. Bu animeden esinlenerek kurgulanan günün öneri filmini seveceğine eminim. Kısa animasyonu mavi film adından izleyebilmen için link bıraktım.

Elbette bu filmlerin ilk esin kaynağına da ulaştım: Hollandalı MC Escher adlı sanatçı tarafından 1953 tarihinde basılan litografik baskısı, onlarca yıl matematik, fizik, bilişsel bilim ve karşılaştırmalı edebiyatla iştigal eden bilim adamlarına da esin kaynağı olmuş. Kabartma baskı yöntemlerinden biri olan litografik baskının görselini paylaştım. Eserin adı Relativity (Görelilik), yerçekimi yasalarının farklı olduğu dünyayı tasvir etmiş. Mimari yapı, her biri diğerine dik olan üç yerçekimi kaynağından birinde yaşayan ve aynı alanda tasvir edilenlerden oluşmuş.

Bu kadar bilgiden sonra haydi gelin bilim kurgunun Romeo Juliet‘ini seyredelim.

Aslı’nın Film Önerisi…

“Bilir misin, gönül derin küser, yarasına yara açana.”

Murathan Mungan

Aman ha, küstürmeyin yaralıları…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s