“Benim Olabilir misin?”
Bu ritmik müzik ile girelim hafta sonun zorunlu “evdeki işleri halletme” adlı çalışmasına… Billy Raffoul‘dan “Cold you be mine?“. İşleri yoluna koyuyoruz, arzuyla yaptığımız her şey gibi masada iki el daha oynamaya hak kazanıyoruz. Elbette elimizde avcumuzda ne varsa kaybedene kadar süremez bu oyunlar. Nerede “pas” diyeceğimizin hesabını yapmış olmalıyız ve kazanmaya değil oynarken zevk alabilmeye odaklanmalıyız. İşte yaşamak, yaşamın merkezinde olmak ancak bu şekilde olabiliyor. Koyduğumuz sınırın sonuna gelmişsek, üç el daha kaybedersem bu masadan kalkarım’ı uygulamaya sokamamışsak, bizi masadan atarlar. Tüm varlığımızı da kaybettiğimiz ile kalakalırız.
“Bizi gerçekten sevenler, bizi asla terk etmezler.”
(Harry Potter)
Arzular şelalesine dikkat etmezsek, ertesi gün gözümüzü hastanede açar ve sağlığımızı tekrar kazanmanın meşakkatli yollarından kendi yolumuza yayan yürürüz. Aslı’nda herkes kendinden mesul. Sevdiklerimize kayıplarımızın yükünü yükleyemeyiz. Yüklememeliyiz. Ayıbımızla yüzleşip, tekrar insan içine çıkacak kıvama gelene kadar yalnızlığına çekilmek te bir kültür, bir erdemdir; hatırla bunu… Deyip, film olayıma geçelim!
*ASLI’NIN FİLM ÖNERİSİ…
Film adına tıklayarak İmdb Sayfasına ulaşabilirsin!
Operation Cicero (2019) : Yönetmen Serdar Akar tarafından, aksiyon suç biyografik drama filmidir. Eser 126 dakika sürer. “Çiçero” rumuzu ile tanınan Elyesa Bazna adlı Arnavut casusun hayatını anlatan filmin başrolünde Erdal Beşikçioğlu yer almaktadır.
1940 yıllarında Türkiye’de yaşayan ve İngiliz Büyükelçiliği’nde çalışırken elde ettiği gizli belgeleri Nazi Almanyası‘na para karşılığı servis eden Elyesa Bazna‘nın yaşamını konu alan filmde kimdir şu Elyesa Bazna: Gizli evraklar konusunda yaptığı casusluklar sonucu, Alman istihbarat subayı Ludwig Carl Moyzisch sayesinde Alman Büyükelçisi tarafından “Cicero” kod adıyla maaşlı resmi bir kimliğe bürünen Arnavut asıllı İlyas Bazna (1904, Priştine – 1970, Münih) yüksek önemli istihbarat bilgilerini para ve çıkar sağlamak için satan gizli ajanlardan olarak anılır. II. Dünya Savaşı zamanında konsolosluklarda çalışan ve Arnavutça , Türkçe , Sırpça – Hırvatça ve Fransızca dillerine hakim, Almanca ve İngilizce bilgileri az olan opera sanatçısı eğitimi almış, babası Hafız Yazan Bazna adında Müslüman molla‘dır. Amcası Tümgeneral Kemal ve dedesi Tahir Paşa ise Mustafa Kemal Atatürk‘ün emrinde görev yapan Jön Türklerden olarak bilinir. Savaş sonrası, savaş suçu işlediği gerekçesiyle sorgulansa da casuslukla hiç suçlanmaz. Türkiye’nin girmediği II. Dünya Savaşı süresince yapılan ittifakların arka planında yer aldığı bilgisiyle adından bahsedilir. Konuyla ilgili iki kitaba rastladım:
Operation Cicero 1950 – yazar Ludwig Carl Moyzisch.
I Was Cicero 1962 – yazar Cicero, İlyas Bazna (Mavi kelimelerle yazılmış kitap isimlerine, halen Amazon’da satış linkini verdim) Konuyla ilgili farklı bilgilere ulaşanlar belki bana da bildirirler…
“Dağın öte yüzü güneşe bakıyormuş çocuklar. De hadi davranın, Güneşle sohbetimiz var. Geç kalmayalım..”
Yaşar Kemal
Kitaplara netten ulaşamadım, kitapları temin edip incelemek ve ayrıntılarına vakıf olunca bir içerik üretmek farz oldu. Malum, kendileri büyük bir olayın da isim kahramanıdır; Çiçero Olayı! Film de bu olay örgüsü üzerine kurulmuş, kurgu tarih olarak adlandırılıyor. Aslı’nda konu, derya deniz. İşte sırf bu yüzden seni filme davet ediyor ve ben bir kahve molası alıp makalelerime ve kitaplarıma gömülüyorum. #EvdeKalTürkiye
“Bana ait ne varsa seni korkutuyor, Sana ait ne varsa, hiçbiri benim değil.”
Attila İlhan
Güneşe sohbetten…