İstisnalar Kaideyi Bozmaz Sevgili!/ *The Exception (2016)


Aslı’nın Müzik Seçimi…

“Seni, Bir Aşk Şarkısı Gibi Seviyorum!”

Hıçkırarak ağlayarak pencereye koştum. (Cats On Trees tarafından seslendirilen “Love You Like Love Song” adlı şarkısı için hazırlanmış MV eşliğinde yazıyı okursan daha anlamlı yahut anlamıyla tadını da kaçırmış olursun…)

Bir film seyrediyordum.

“Cesur adam kaçıyorsa, orada bir düzenbazlık var demektir.”

Cervantes

…… Seni cesur biliyordum… Ve sen kaçtığına göre; var sonuca siz varın efendiler!

*Aslı’nın Film Önerisi…

(Film adı üzerine tıklarsan İmdb sayfasına gidersin!)

The Exception (2016) : 2016 yılında vizyona giren, romantik, dram, savaş filmidir. Alan Judd‘un 2003 de yayınlanan The Kaiser’s Last Kiss adlı kitabından uyarlamadır. Türkçeye “İstisna 2016” olarak çevrilmiştir. David Leveaux tarafından yönetilen film 107 dakika sürer ve Amerikan yapımıdır. Oyuncular Lily James, Jai Courtney, Christopher Plummer. Yapım 2 adaylık ödülü kazandı.

İstisna adında film, Hitler Almanya’sında, Almanya Son İmparatoru Kaiser’in sürgünde olan zaman aralığında ve Hollanda kırsalında bir köşk de geçiyor. Hizmetli kadınlardan biri; Hollandalı Yahudi ve ajan olarak sızmış içeri. Kralın koruması Alman SS Yüzbaşı ile berber oluyor ve adam, Yahudi kadına aşık oluyor. Daha büyük bir şeye inanmaya başlıyor ve onun için yaptığı bir sürü fedakarlığın beni hıçkırarak ağlatan kısmı ise, o an beni tam döşümden vurdu! O Alman askeri, sevdiği kadının kaçmasına yardım ederken ve uğurlarken, “Benimle evlen?” diyor. Yahudi ajan kadın ise “Elbette, savaştan sonra gel beni bul!” diye karşılık veriyor, sevinçle!

Sakın bana “O bir film!” deme!

Sen benim en sevdiğim, çok sevdiğim için tekrar dinle tuşuyla süregelen, etrafımdakileri çıldırtacak kadar hem de, dinlemekten her an artan bir sevinç ile keyif aldığım, dünyanın en güzel ve mucizevi gelen aşk şarkımsın!

Aşk şarkım, ben Yahudi değilim. Ajan da değilim. Ülkemin Kralı bir sürgünde değil. Kralın köşkünde hizmetli olarak çalışmıyorum. Görevim öldürmek değil. Sen de sürgün Kral’ı koruyan düşman Yüzbaşı değilsin.

Biz onlar kadar bir birimizi sevmiyor muyuz?  Onlar kadar tutkulu ve delice değil mi bizim aşkımız?

En sevdiğim aşk şarkımken hem de, benden ayrı nasıl geçer saniyelerin, dakikaların, saatlerin… Günlerin ve hatta haftaların.. Ve bazen devrilen ayların! Anlayamıyorum..

Kör olan hangimiz? Taş yürekli olan?

O kadın  gitmeden evvel ki sahnelerin birinde kulağına fısıldıyor Yüzbaşı’nın, teşekkür etmeye benzer bir şekilde “Onlar egemen, sen istisnasın!” diye. Çünkü ilk sahnelerin birinde, kadının Yahudi olduğunu itiraf ettikten sonra ki sahnede… Kadının, Yahudilere yapılan katliamı söylediğinden hemen sonra “Ben egemenim, onlar istisna!” diyerek karşılık vermişti Yüzbaşı… (Türkçe de “İstisnalar, kaideyi bozmaz” denilen deyim yerine geçer aslında burada ki tabir.)

Söylesene sevgili, daha ne olmalı? Bir savaşta, farklı taraflarda görevlerimiz olup ve her şeye rağmen mi aşka düşmeliyiz?

Sence, burada ve şimdide biz neyiz?

Anlasana, biz istisnayız!

Bir filmde ki aşkı bile kıskanıyorum artık, anlasan ya!

Durumun vahameti karşısında şoktayım ben ya… Neler oluyor bana allasen?

Screenshot_2020-01-08-23-21-19
Aslı’nın Film Önerisi…

“İstisnalar kaideyi bozmaz!”

Türk Atasözü

Zihnimde sürekli çalan aşk şarkım olan sevgili…

Aslı’nda Her Şey Aslı İçin…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s