Sessizce Seçimlere ve Geleceğe! / *Inferno (2016)


Aslı’nın Müzik Seçimi…

“Beni Bekleyecek misin?”

İngiliz müzisyen Eurielle tarafından seslendirilen “Lady In Waiting” Ekim 2021 tarihinde yayınlanan son albümü ve albümle aynı adı taşıyan şarkısına yapılmış müzik videosu sistemden kaldırılınca yerine yine aynı epik şarkıcının ilk ve 2015 çıkışlı Arcadia albümünden kendi adını taşıyan bu müziğini seçtim; müzik video resmi kurgusal anları resmeden Çinli ressam Hu Jun Di‘ye ait. Yine 2015 tarihinde resmettiği “Kız ve Turna” adlı tabloda da resmedildiği gibi “Şarkılar ve şiirler bana dokunuyor, şiiri ve şarkıyı resmetmek istiyorum” diyerek o muhteşem yeteneğini ve tekniğini bize ve bugünkü müziğe zevkle bulaştırıyor. 2015 yılına vurgulu bu iki eserin bir arada hatırlamasını çok değerli buldum.

Kız ve Turna adlı bu tablo, Aslı’nda 1670 tarihinde Liao Zhai adlı masalın da bulunduğu, yazar Pu Songling tarafından yıllarca öğretmenlik yaptığında derlediği Çin peri masalları kitabına dayanır. Yasak aşk yüzünden ceza olarak okyanusa batan ama sevgilisinin turnaya dönüşerek kurtarıp ruhsal boyutta mutlu sonla bittiğine inanılan bir masaldır. Suda batmaya başlayan kızın verilen cezaya sükunetle boyun eğmesi hatta nihayet yüreğinin yükselerek bedenine yaptığı ağırlığın hafiflemesindeki şükürle, huzurla ölüme ve onun bakışıyla hüzünlü bir kurtuluşa kavuştuğunu resmeden ressamın yüreğinde bıraktığı hislerin fırçasından damladığı tablodur.  Fırtına boyunca senin rehberliğini hissediyorum diyen Eurielle şarkısıyla eşlik edişi de dinleyiciye mistik bir alan oluşturur.

Çünkü bırakmak hem hüzünlü hem de rahatlatıcıdır. Çünkü bir döngüdeyiz, atlıkarınca misali… Çocuğun ilk bindiğinde ailesinin uzaklaşmasından korkması akabinde devam eden her dönüş, ailesinin onu bıraktıkları noktada bulunmasının sevinci gibidir ve çocuk bu tekrarlarla gidebilmeye cesaret etmeyi öğrenir. Halen orada o noktada olduğunu bilmek tüm gidişleri katlanılır kılar. Hele de o kavuşma anındaki sevinci bilirken gidebilmek!

“Atlı karınca bu dünyada icat edilmiş bir şey değil. Mistik bir şey. İnsanlar bir gün hazır buldular. Çocuklar dışında kimse binmeye cesaret edemedi.”

Tarık Tufan

Şimdi, önce kadınlar ve çocukların kurtarılacağı ilk filika denize bırakılıyor. Ardından felaketlerden kalanlarla kurulacak bir geleceğe kürek çekmeye başlayacaklar artık. Elbette geride bıraktıklarını her andıklarında içleri sızlayacak, seçimler ve terk edişler anımsanacak. Sessizce…

*ASLI’NIN FİLM ÖNERİSİ…

Film adına tıklayarak İmdb Sayfasına ulaşabilirsin!

Inferno (2016) : Yazar Dan Brown tarafından kaleme alınan kitap serilerinden uyarlanan film serileri ve televizyon dizisi, roman serilerinden farklı kronolojik sıraya sahiptir. Bu filmler Da Vinci Şifresi (2006)Melekler ve Şeytanlar (2009)Cehennem (2016) ve Lost Symbol (2021) dizisidir. Kurgusal karakter Robert Langdon serileri olarak da anılır. Serinin üçüncü ve son filmi, Inferno 2003 adlı romanından uyarlamadır. Amerikan Macaristan ortak yapımı, aksiyon gizem gerilim filmidir. Yönetmen Ron Howard, senarist David Koepp. Oyuncular Tom HanksFelicity Jones, Omar SySidse Babett Knudsen, Ben Foster, Irrfan Khan. Film 4 galibiyet, 1 adaylık ödülü kazanır. Eser 121 dakika sürer.

Bir İtalyan hastanesinde uyanan Profesör, amnezi teşhisiyle Dr. Sienna Brooks’dan destek alarak virüs kaynaklı küresel pandemi yaratmaya çalışan ve dünya nüfusunun yarısını yok etmek isteyen bir fanatiğin peşine düşerler. Ancak bu macera Avrupa’da ve zamana karşıdır. Üstelik İstanbul‘da bulunan Yeraltı Sarnıcı ve Ayasofya‘da geçen sekanslar yer alır.

“İnsanlık tarihinin en büyük günahları aşk adına işlenmiştir. Kimse bu harekete bakıp, buna aşk demeyecek.”

Inferno (2016)

İlk üç yapım film, son yapım dizi olarak yayınlanmış olup birer birer tanıtmaya devam ediyorum: 2006’da filme konu olan bu kitabın satışını durdurma kararı alınır, Da Vinci Şifresi filminin gösterimi yasaklanır ve ardından iki eyalet yüksek mahkeme kararıyla yasakları kaldırılır.

The Da Vinci Code (2006): Yazar Dan Brown‘ın The Da Vinci Code 2003 adlı romanından,

Angels & Demons (2009): Yazar Dan Brown‘ın Angels & Demons 2000 adlı romanından,

Inferno (2016): Yazar Dan Brown‘ın Inferno 2003 adını taşıyan romanından,

The Lost Symbol (TV Series 2021): Yazar Dan Brown‘ın The Lost Symbol 2009 adlı romanına dayanan uyarlamalar ile ilgili içerikler yayına girdi imdb sayfalarına ulaşan linkler, aslinda.blog sayfama yönlendirildi. (imdb sayfa linkleri içerik sayfalarımdan ulaşılabilir.) Romantik anlatımlarımı sevenlere biraz sabır diliyorum, bu güzel serinin hatırına… Kitap sayfaları wikipedia linkine bağlıdır, tıklayarak bilgi sahibi olabilirsin.

Aslı’nın Film Önerisi…

“Böyle bir çağın insanı olmak, imtihan olarak hepimize yeter.”

Cahit Zarifoğlu

Bana yetti!

Aslı’nda Her Şey Aslı İçin…

Sessizce Seçimlere ve Geleceğe! / *Inferno (2016)” üzerine 12 yorum

  1. Asli’inda, beautiful song, the movie looks amazing, thank’s for share.
    Have a wonderful Time! Merry Christmas full of blessings!
    Hope to see you at the blog, take care my friend.
    Elvira

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın