Boşluğun Cezbiyle Göğe Bakalım!/ *2001: A Space Odyssey (1968)


Aslı’nın Dizi Seçimi…

“Yüzbaşı Tom, Beni Duyabiliyor musun?”

David Bowie tarafından seslendirilen “Space Oddity” şarkısı, Binbaşı Tom adında hayali bir astronota ithafen yazılmıştır. Aynı zamanda INTERSTELLAR (2014) filminde, astronotun uzay üssünden uzaya yollanacağı alana gitmek için evden alana arabasıyla yol alırken, kamyonetinde çaldığı şarkıdır. Bowie, önerdiğim filmi izlediğinde etkilenip bestelemiş bu şarkıyı, bilgisini de paylaşmadan geçmeyeyim. Çünkü insanlığın ihtiyacı olan paralel evreni bulmanın yolculuğuna kim çıkmak istemezdi ki; karşılığında vereceği bedellere rağmen…


“Belki de gökyüzü insanlardan uzak olduğu için bu kadar güzeldir.”

Küçük Prens

İnsandan uzağa ve insanlığa yeniden başlayabilecek temiz bir boşluğa olan inancımız ve ihtiyacımızla, daima terk etmeye, alıştığımız rutinden dışına çıkmaya teşvik eden iç güdüyle sarılmak ister gibiyiz göğe ve o bembeyaz bulutlara…

*ASLI’NIN FİLM ÖNERİSİ…

Film adına tıklayarak İmdb Sayfasına ulaşabilirsin!

2001: A Space Odyssey (1968) : Amerikalı en büyük film yapımcısı yönetmen Stanley Kubrick yapımı, macera epik bilim kurgu filmidir. Senaristliğini Arthur C. Clarke ile paylaşmıştır. “The Sentinel 1951” adlı Clarke’nin kısa öyküsünden esinlenerek üretilmiştir. Film yayınından hemen sonra 2001: A Space Odyssey (1968) adlı roman yayınlanmıştır. Bir serinin ilk kitabı olmuş ve sırasıyla 2010: Odyssey Two 1982, 2061: Odyssey Three 1987, 3001: The Final Odyssey 1997 İngiliz Amerikan ortak yapımıdır. Eser, 142 dakika sürer. Film müzikleri Richard StraussJohann Strauss IIAram KhachaturianGyörgy Ligeti bestecilerin klasik müzik eserini içerir. En çok oy alan film listesinde 88. sıradadır. Bafta, Hugo, Satürn ödülleri, National Board of Review En iyi 10 filmden biri, National Film Preservation Board, National Society of Film Critics Awards, 1 Oscar galibiyeti, 4 adaylığı dahil 16 galibiyet, 11 adaylık kazanmıştır. Turkish Film Critics Association (SIYAD) Awards ödülü verildiği 1974 tarihinde En iyi yabancı film sıralamasında 8. sıraya yerleştirilmiş. Film, şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en etkili filmlerden biri olarak kabul edilir. ABD Library of Congress tarafından 1991 tarihinde “kültürel, tarihsel veya estetik açıdan önemli” kabul edilerek National Film Registry tarafından korumaya alındı. Türkçeye “2001: Uzay Yolu Macerası 1968” olarak çevrilmiştir.

Jüpiter yolculuğu için bir uzay uçuşuna eşlik ve kılavuzluk eden yapay zekanın, dünya dışı yaşam ve zamana uyum sağlamaya dikkat çekip, yeni yaşam arayışı ve kurgulamanın önünde duran insanlığın ve kültürünün hikayesidir. 

“Bak Dave, bu konuda gerçekten üzgün olduğunu görebiliyorum. Dürüst olmak gerekirse, sakince oturman, bir stres hapı alman ve her şeyi yeniden düşünmen gerektiğini düşünüyorum.”

2001: A Space Odyssey (1968)

Müzikler eşliğinde ve filmin süresine tekabül eden bir çeyrekten biraz fazlada yer alan diyaloglar ile alışılmışın dışında kurgusu üstelik 1968 yılının yapımına ışınlayan sinematografisi, şaşırtıcı teknolojisi, bir hayalden, bir rüyaya hatta bir boşluğun ilkel olmayan ilk basamağına usulca bizi sürükler, o cezbin tek gözümüzü uzattığımız bir anahtar deliğinden bakmaya davet ediyor. Sanatın ve sanatçının dehasına var mısın? Yarım yüzyıl öncesine ait bu filmin anısını ve iyi hissini paylaşmak istedim.

Aslı’nın Film Önerisi…

“Zekanın gerçek göstergesi hayal gücüdür, bilgi değil.”

Albert Einstein

Hayal gücünüzü beslemeyi unutnayın!

Aslı’nda Her Şey Aslı İçin…

Boşluğun Cezbiyle Göğe Bakalım!/ *2001: A Space Odyssey (1968)” üzerine 6 yorum

  1. Hello, ground control,
    Everything you’ve written is so true. Petit Prince is so true. Kubrick is so true. We all come from the stars, and one day, we all go back to them.

    Liked by 1 kişi

  2. But you were ground control, it’s Tom! 😉
    Joking aside, it gave me joy that you approved my article with your comments. I didn’t want to bore the reader by talking about the novel of the script and the sequels that were published afterwards. I wish they’d bring the sequels to life too! 🙂

    Liked by 1 kişi

  3. I saw the Sequel 2010 a long time ago but I didn’t like. I thing Space Odyssey don’t need any sequel, it’s a unique piece of art, a cosmic entity. All science fiction gravitates around it since it appeared in the cinematic universe.

    Beğen

Yorum bırakın