Geciken Adalet, Adalet Değildir!/ *Minamata (2020)


Aslı’nın Müzik Seçimi…

“Hiç Denemezsen Nasıl Bileceksin?”

Hall of Fame” adlı şarkının videosu, Johnny Depp hayranları için hazırlanmış. İrlandalı grup The Script tarafından 2012 yılında piyasa çıkarılan şarkıda, solist William James Adams Jr. yer alıyor. Ödüllü ve bir çok yapımda kullanılan müziğin ismine yaraşır şekilde Onur Listesi’nde yer alması tesadüf değil. Önce hayal kurulur ve ardından yola çıkılır; sonrası bir tesadüfler zincirine halkalar eklemektir.


“Sürekli hayal kırıklığına uğrarsanız, en sonunda umut etmeyi bırakırsınız.”

Zana Muhsen

Sanırım hayata küsmemek için, can kırkılıklarından sakınmak gerekir. Yahut minik bir operasyonla o camı, o candan çıkarmak gerekir. Ertesinde o yara çabucak iyileşir. Güzel ve kolay formül, pek tabi uygulayabilene… İşe, kendini, çevreni temizlemekle başlamak için al sana muhteşem bir film, şahane fikirler! Artık başla ama… Ve o umudun, paçasını da bırakma.

*ASLI’NIN FİLM ÖNERİSİ…

Film adına tıklayarak İmdb Sayfasına ulaşabilirsin!

Minamata (2020) : Japon aktivist Aileen Mioko Smith ve W.Eugene Smith‘in ikinci eşi ile ortak yazdıkları Minamata 1975 kitabından uyarlanmış,  yönetmen Andrew Levitas, Amerikan İngiliz ortak yapımı, bir drama filmidir. Oyuncular Johnny Depp, Akiko Iwase, Katherine Jenkins, Bill Nighy, minami. Film, 115 dakika sürer.

Amerikalı editoryal fotoğrafçı W. Eugene Smith ve onun tutkusunun maniple edilip Minamata hastalığının yıkıcı etkisini belgelemek için gittiği Japonya’daki Minamata ile ilgilidir. Kimya şirketi Chisso ve neden olduğu endüstriyel kirlilik ile cıva zehirlenmesi sonucu mağdur olan bir kentin zorlu mücadelesini anlatır.


“Gerçeğin önyargı olmasına izin verin!”

Yani, ön yargılarımız ve kalıp yargılarımız, mümkün olduğunca gerçeğe yakın olsun, der; W. Eugene Smith

Minamata (2020) Sloganı

“Bir keresinde mesleğinin, insanlık durumunu söz ve fotoğrafla kaydetmekten başka bir şey yapmamak olduğunu söylemişti. Hiç kimse böyle bir işte gerçekten başarılı olamazdı: yine de Smith neredeyse başardı. Nispeten kısa ve çoğu zaman acılı hayatı boyunca, tarihimizin algısını değiştirecek kadar güçlü en az elli imge yarattı.”

 
Ben Maddow, (W. Eugene Smith anısına yaptığı bir konuşmasından alıntıdır.)

Minamata, cıva zehirlenmesinin neden olduğu nörolojik bir hastalık Minamata hastalığı isim babasıdır. 1956 tarihinde teşhis edildi. Minamata Körfezi’ne arıtılmamış atık su ile hastalığa neden olan, bir kimyasal tesisti. Asıl hikaye bundan sonra başlar:

Bir Şehri, Kurtarılma Çalışmalarının Adımları:

Suçlu, Sera gazlarıdır. 4 ana hedef alanı belirlenir:

  1. Çevre Dostu Yaşam Faaliyetleri, Bu hedef alanın 3 ana hedefi vardır:
    1. Ev çöplerinin azaltılması, ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesinin teşvik edilmesi : Her haneden artan çöpü azaltalım!” sloganı ile başlayan bir dizi çöp mücadelesi kurallar zinciridir.
    2. ISO’nun şehir genelinde tanıtımı : “çevresel bir model şehir” için yerel halkın bilgilendirilerek, birlikte hareket etmesiyle mümkündür.
    3. Eco-Shop Sertifikasyon sistemi (Environmental Master Certification) : Çevre ve sağlık göz önünde bulundurularak üretim tecrübesine sahip olmak ile başlayan bir dizi talimatları içerir.
  2. Çevre Dostu Endüstrilerin Geliştirilmesi, 3 hedefle çevre dostu endüstriler geliştirmeye çalışır;
    1. Birinci konu bölgesel kaynaklardan biyokütle enerjisi üretmektir.
    2. İkinci hedef ise Tarım, Ormancılık ve Balıkçılıkta güvenli ve güvenilir üretim yapmaktır. 
    3. ve son hedef, İkinci Eko-Endüstriyel Konut Kompleksi’nin Geliştirilmesidir.
  3. Çevre Dostu Endüstrilerin Geliştirilmesi Doğa Odaklı Ekolojik Kent,
    • Nesillere aktarılan bilgi ve deneyimler yoluyla sürdürülebilirlik devreye girer.
  4. Çevresel Öğrenme İçin Kentin Gelişimi,
    • Şehirdeki 16 ilk ve orta okulun tamamı, hedeflere ulaşmak için ISO’nun okul versiyonu üzerinde çalışır;
    • Çevresel ISO’nun okul versiyonunu uygulayan ilk okulda, öğretmenler ve öğrenciler bir eylem planı yapar. 

Mağdurlar ise, dava dosyalarıyla ve hala mahkeme salonundalar; 55 yıldır verdikleri mücadele bir toplum hareketi başlatmış ve görüldüğü üzere olması gerekenler olmuş ama peki bu hastalıkla doğan veya çocukken hasta olanlar, şimdinin yaşlıları ve davalar kazananlar ne yapıyorlar? Evet, kazandılar ama hala Chisso ve hükümet davayı temyiz ediyor. Temyiz mahkemesinde bekliyorlar. Temyiz mahkemesinde bugün şu an, 50 yıl veya 55 yıl öncesinin yeni yürümeye başlayan çocukları hala dava açıyor. Kişisel düzeyde gelişmek, ne kadar zor. Üstelik, devlet yetkilileri ilk defa 2020 senesinde, bu hastalardan, resmi olarak ilk defa özür dilemiş, o da bir tek kişi. Bu duruma konu olan ülke; Japonya! Velhasıl, Titanlar tarafından zayi edilebilir olmak, çok acıtıyor!

Ve Fakat, Birlikte Daha Güçlüyüz!

Evimizi, mahallemizi, ilçemizi, şehrimizi, ülkemizi ve dünyamızı temizler ve doğayla dost, çevreyle uyumlu sağlıklı yaşamlar sürer, çocuklarımıza neşeyle yaşayabilecekleri bir hayat bırakabiliriz! Filmden yola çıkarak paylaştığım bilgiler ve bu maddelemiş adımları okuduysan, bil ki bilgi seni değiştirdi. Artık, bilmeden yaşadığın gibi yaşayamazsın. Bu bilgiyle ne yapacağını düşünmenin zamanı; hatta geç kalınmış adaleti uygulamak için bile olsa!

Geciken Adalet, Adalet Değildir!
Aslı’nın Film Önerisi…

”Buraya umutlu günler koydum. Şimdilik uzak gibi görünüyor, ama kim bilir, birazdan uzanıp dokunursun..!”

Birhan Keskin

Ama kim bilir…

Aslı’nda Her Şey Aslı İçin…

Geciken Adalet, Adalet Değildir!/ *Minamata (2020)” üzerine 10 yorum

  1. Minimata’yı yazı ile anlatamazsınız sizi zorlardı, film ile anlatmak yetersiz kalabilirdi. Ama o anne ile hasta çocuğun banyo sahnesinin fotoğrafı o kadar net ve mazlumdan yana olduğunu anlatıyordu ki, inanılmaz muhteşemdi. Johnny Depp yine rolüne hakkını vermişti. Çok severek izlediğim bir film oldu. Sanırım fotoğraf sanatı işin içinde olduğundan. Teşekkürler emeğine yazım şekline. Aslı’nda daha çabuk yazmalıydım ama içime sindirerek izlemek istediğimden geç oldu. 👍💞

    Liked by 1 kişi

  2. Kalemine ve gözlerine sağlık ablam… Evet kurgusal fotoğraf dikkatimi ekmişti. Ve gücü elinde tutanın kibrine karşı çok öfke hissettirdi… Öpüyorum kalbinden.. 💗

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın