Bir Grup Kovboy!/ *Stateless (Tv Mini Series 2020)


Aslı’nın Müzik Seçimi…

“Hala Ayaktayım!”

Bugün Elton John‘dan, bir çok benzer hikayeyi temsilen “I’m still standing” şarkısıyla; hala ayaktayım diyenlere ve ayakta kalkmaya yardım edenlere gönderme yapıyorum. Aslı’nda bu müziği seçmemin sebebini uzunca özetlemeye çalışacağım. Teşbih yaptım, farkındayım… İzlediğim ve aşağıda önerdiğim dizi için araştırmaya başladığımda rastladığım bir hikayeyi veya davayı alıntılayarak paylaşıyorum. İsimlere ve kurumlara takılmadan okumanı tavsiye ederim. Yapımın ve hikayenin menşei Avusturalya, Immigration detention denilen göçmenleri gözaltına alıp, değerlendirip, bulundukları ülkeye kabul yahut kendi ülkelerine iade politikasının bütününü temsil eden, hikayelerin başrolünde gizli özne olarak yer alan en büyük referans noktası olan kurum.

Yeni kanunlar çıkarmak veya değiştirip revize etmek için, genelde sansasyon dolu mağdurlar ve bunlara ödenen astronomik tazminatlarla dolu hikayeler ve bu yaşamların kadersel destekçileriyle tamamlanmış dava dosyaları olur. İşte ilki Vivian Solon adlı Filipinli bir genç kadın. Avusturalya vatandaşı ile evlenir ve çocuğu olur. Bu arada göç edip geldiği ülkenin vatandaşlığını alır. 1984-93 arası süren evliliği son bulur. Paranoid psikotik durumundan dolayı tedavi altına alınır ve zihinsel durumunun etkilerinden endişe duyan polis tarafından koruyucu gözaltı denilen bir durum ile ihtiyati tutuklama durumuyla polis kayıtlarına da geçer.

Solon, 16 Şubat 2001’de Çocuk bakım tesisinde bırakmış olduğu çocuğunu almak için geri dönmez. 30 Mart gecesi bir parkta yaralı olarak ambulansla hastaneye kaldırılır. Tedaviden sonra yasadışı göçmen olduğu varsayılarak, vatandaşı olduğu ülkeden, akli sağlığı yerinde olmadığı ve kendini ifade edemediğinden, sınırdışı edilmek üzere 20 Temmuz 2001’de, polis tarafından tekerlekli sandalyeyle uçağa bindirilip, Filipinlere geri gönderilir. Oysa, ailesi ve küçük bir oğlu vardır ve polis kayıtlarında kayıp kişi olarak kaydı vardır. Akli dengesizliği konusunda dosyası açılmıştır. Dosyada parmak izi, foto vs bilgileri de vardır.

2005 tarihine kadar ailesi, kadını arar ve hiç bir bilgiye ulaşamazlar. Hiç bir evraka ulaşılmaz, dosyalar bulunamaz, hatta sonradan bile, dava açıldıktan sonrasında yani, dosya dolabı yerine bir memurun masasında, evrakların aralarında bulunur.

İlahi yardım gelir, tesadüf bu ya, kader devreye girer; Saint Vincent’s Parish Kilisesi Avustralyalı Katolik rahip Peder Mike Duffin tarafından, tesadüfen izlediği tv programında, Solon’un fotoğrafını görür, 5 yıl önceye ait sınır dışı edilecek ve Rahibe Teresa Rahibelerince kalacak yer ve refakati ayarlanan Vivian’a atıfta bulunup bulunmadığını merak eder. Aynı kişi olduğunu anlayınca, Avustralya Hükümetinin, onun yerini bilmemesine şaşırır. Duffin açıklamasında aynen şu şekilde ifade eder: “Avustralya’dan ayrılmadan önce misyona geleceğini, Rahibe Teresa Sisters’a geleceğini ve onu getirdiklerinde, Rahibe Teresa Sisters Hayır Kurumu Misyonerleri‘nde bırakılacağını söyleyenler onlardı. Unutmuş olamazlar.” Vivian Solon, Rahibe Teresa Kızkardeşler Hayır Kurumu Misyonerleri‘nde teşhis edilir, Avustralya Hükümeti kimliğini doğrulamak için konsolosluk görevlileri de gönderir. Senatör Vanstone, Bayan Solon’un Avustralya’ya dönmek istemesi halinde, Avustralya Hükümeti’nin bunu yapması için ona yardım sağlayacağını duyurur.

İşte, şimdi müziğin referansı geliyor:

2003-07 yıllarında Avusturalya Göç ve Çok Kültürlü (ve Yerli) İşlerden Sorumlu Bakanı olan Senatör Amanda Vanstone‘a, İşçi partisinin göçmenlik sözcüsü olan Tony Burke, bakanlık sorumluluğu doktrini altında, Solon‘un sınır dışı edilmesinin sorumluluğunu üstlenmeye çağırdığında, Vanstone, genel varsayımın bakanların bilmedikleri şeylerden sorumlu olmaması gerektiğini söyleyerek istifa etmeyi reddeder. Ve ekler:

Elton John‘un, I’m Still Standing” şarkısının telif hakkını almayı düşünüyorum ama kaderi kışkırtmak istemiyorum. Bu yüzden, geceleri sessizce kendi kendime çalacağım.”

Senatör Amanda Vanstone

Solon davası, şu önerdiğim dizinin gerçek hikâyesi olan Cornelia Rau‘nun bir göçmenlik tesisinde yasadışı olarak alıkonulmasını soruşturmak için kurulan Palmer Soruşturması‘na sevk edilir. Solon, 18 Kasım 2005’te Avustralya’ya dönüşünde, Marcus Einfeld QC, tazminatının, kendisi ve hukuk ekibi özel bir tahkim şeklinde anlaşmaya vardıktan sonra emekli Yüksek Mahkeme Yargıcı Sir Anthony Mason tarafından belirleneceğini doğrular ve anlaşmanın bir parçası olarak, İngiliz Milletler Topluluğu Hükümeti, tahkim süreci tamamlanana kadar Solon’la ilgileneceğini doğrular.

Okurken yorulduğunu biliyorum. Ama bu hikaye ve dizi önerisi olarak paylaştığım hikaye gibi basına yansıyarak ortaya çıkmış bir kaç dosya daha var. Üstelik kim bilir daha neler var? dersen Palmer Soruşturmasına tıkla, açılan linkin altında basına yansımış tüm dava, dosya, kanun, kurum, kural, vs diye ele alan tablodaki ifadelerde tüm açıklamalar mevcut.

İşte bu davanın sonucunda yukarıda paylaştığım satırda geçen kişi, yukarıda paylaştığım videoda yayınlanan şarkıya atıfta bulunur. İnan artık başka bir şey bilmek veya mazeret duymak istemiyorum. Sadece bu vakaları araştırırken okuduğum şu cümleyle yazıma son veriyorum.

“Uygunluk alanında, genel olarak insanlar, insanları sınır dışı etmek için çok fazla baskı altında olan bir grup kovboy olarak; tüm uygun süreçleri bozup, enerjilerini, uygun bir soruşturma yapmadan insanları toplamaya ve sınır dışı etmeye harcıyorlar.”

Anonim bir üst düzey göçmenlik yetkilisi tarafından Solon davası için söylendiği şekliyle paylaşıyorum.

*ASLI’NIN DİZİ ÖNERİSİ…

Dizi adına tıklayarak İmdb Sayfasına ulaşabilirsin!

Stateless (Tv Mini Series 2020) : Avustralya yapımı, drama dizisidir. Tek sezonluk, 6 bölümlük dizi, 60 dakikalık bölümler halinde sunulmuştur. Netflix ürünüdür. Yönetmenler ilk 3 bölüm Emma Freeman, sonraki 3 bölüm Jocelyn Moorhouse; Senaryo yazarları Belinda Chayko 3. ve 5. bölüm, Elise McCredie diğer tüm bölümler. Oyuncular Yvonne StrahovskiJai CourtneyAsher KeddieFayssal BazziMarta DusseldorpSoraya HeidariRachel HouseCate BlanchettDominic WestKate BoxClarence John RyanClaude JabbourRose Riley Eser, 17 galibiyet ödülü, 11 adaylık ödülü kazandı. Biyografik tarih temalı bir eserdir.

Dizi kısmen gerçek hayat hikayesi Cornelia Rau yaşamının bir bölümünden esinlenmiştir. Yasadışı olarak gözaltına alınan Avustralyalı bir kadının, Avustralya Hükümeti ‘nin zorunlu gözaltı programı kabul edilen Göçmenlik yasasına göre 2004 ve 2005 yılları arasında 10 aylık süre boyunca, hukuka aykırı bir şekilde gözaltında tutulan, Alman asıllı Avustralya vatandaşının, hukukta emsal teşkil eden, trajik hikayesidir.

Bunca uzun yazılarıma, konuyu ikiye katlamama, örnekler, referanslar, alıntılar, linkler bulup, koymama tek sebep var diyemem. Hikayenin ve serinin bir çok fiilinde, öznesinde, bağlamında ve gizli öznelerinde hırslandım. Bizim memleket meseleleri bitti de, okyanusun öte kıyısıyla mı uğraşıyorsun diyenlere ise tek cevabım olur: Verilen örnekler, asıl meseleyi anlatabilmek içindi! Sabrın ve empatin için teşekkürler. Ama ihtiyacımız olanın sempati olduğuna yemin ederim… Ve ispatı burada!

Aslı’nın Dizi Önerisi…

“Yardım et bana! Söyleyebildiklerimden daha fazlasını anla!”

Franz Kafka

Anla…!

Aslı’nda Her Şey Aslı İçin…

Bir Grup Kovboy!/ *Stateless (Tv Mini Series 2020)” üzerine 12 yorum

  1. It’s not surprising that someone like you, a story hunter, discovered the story I wrote. But thank you for your appreciation. I read your blog, it is very interesting and I liked it. If you watch the series I recommend, you will like it, I’m sure. Happy Days. Aslı’nda… 😉

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın