Vaktinde İrade Meşrudur!/ *The Man Who Knew Infinity (2015)


Aslı’nın Müzik Seçimi…

“Ne Arıyor… Ne de Soruyor…”

Müzik ve sözü; büyülü… Vaktinde irade gösteremediğimiz her konu üstümüze devrilir bir zaman ve yıkıntılardan çıkmak daha büyük istenç gerektirecektir. Es geçtiklerimizi, üstünden atlayıvererek geçtiklerimizi, önümüze gökten zembille inmiş misali konduruverdiklerinde… Bir derin nefes alıp, direnç göstermeyi bırakabilmek; ne büyük mucize olurdu. Düşün bunu!

“Ben o kapıyı çalmayı, başkalarına nasıl açtığını gördüğüm an bıraktım…”

Daniel Gerhartz

Avuçlarına gömüp kapadığın bakışlarını açıp bir bak etrafına: Neredesin? Nerede olmayı arzu etmiştin? Kimsin ve nesin? Ki bu arzun, organizmana uyumlu mu; bir tart bakalım. Haddi aşmadan ilişkilenmek ve hududu belli yollarda ilerlemek esas ve fakat yol arkadaşın kim? En önemli mevzu bu: Nerede ve ne yaşadığından ziyade kimle ve nasıl yaşadığındır mevzu! Tekrar etüt edip, mevcudiyetinin yegane temelini bulman niyetiyle… Velhasıl, vaktinde irade meşrudur!

*Aslı’nın Film Önerisi…

Film adına tıklayarak İmdb Sayfasına ulaşabilirsin!

The Man Who Knew Infinity (2015) : Türkçeye “Sonsuzluk Teorisi 2015” olarak tercüme edilmiştir. İngiliz yapımı olan film, biyografik dram tarzındadır. Hint matematikçi Srinivasa Ramanujan hayatını konu alan; Robert Kanigel .tarafından 1991 tarihinde kaleme alınan aynı isimli kitabından sinemaya uyarlamadır. Sinema eleştirmenlerinin beğenileri dışında, Amerika ve Londra Matematik Dernekleri tarafından da övgü değer bulunmuştur. 108 dakika süren eserin oluşturulması 10 yıldan fazla sürmüş olduğu bilgisi de mevcuttur.

Cambridge Üniversitesi’nde, akademik siyaset ve o dönemde tekrarlayan ırkçı önyargılar ile ilgili yürek burkan hikayesini tüberküloz hastalığı ile ölümünden yüz yıl sonra ortaya çıkarmanın ve sezgi, teoriler ve kanıtlar üçgeninde; bilmediği topraklara ekilen fidanın mücadelesinde hüznü buluşturur….

Demem o ki; klimatik etkiyi göz ardı etmeden gir yabancı topraklara… Şartların uygunsuzluğu seni yanlış yapmaz çünkü habitatı uygunsa tohumlar her daim bahara açar. Yüz yıl soğukta beklese de, biri gelir saksıda bile olsa filiz verecek ortamı, sevgiyi sana sunar! Ramanujan‘nın anısına! İzleyelim…

*Aslı’nın Film Önerisi…

“Kimin haddine düşmüş vakti öldürmek.! Vakit, onu yaşamayı bilmeyenleri öldürür …”

Halikarnas Balıkçısı -Mavi Sürgün

En değerli şeyi harcamasak iyiydi…

Vaktinde İrade Meşrudur!/ *The Man Who Knew Infinity (2015)” üzerine 6 yorum

Yorum bırakın