Şiir Yazan Robot Olsam!/ *WALL·E (2008)


Aslı’nın Müzik Seçimi…

“Ve Yeniden Dans Etmek İstiyorum…”

Venüs ve cuma buluştu yine… Biliyorum, artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Cuma akşamından kilit altına alınıyoruz ve pazartesi sabahına kadar; elveda mavi gezegen modunda takılıyoruz. Tıpkı lisedeyken evden çıkılmamıza izin verilmeyen zamanlar gibi… Okula gidilen günlerin, özgürlüğe açılan kapısını hasretle beklemek gibi… Baba korkusu, anne terliği gibi… Eskilerden bahsediyorum, çok eskilerden! Ki yatılı okul gözlüğünden baktığım yaşamlarda; özgürlüğüm ile tanışmaktı benim için… Sahi, şimdilerde yatılı okuyan çocuklar neler yaşıyorlar? Okul yok, okulda kalmakta yok mu yani? Ah o eski yıllar! (Fransız şarkıcı Calogero tarafından seslendirilen Danser Encore adlı şarkıyla tekrar dans edelim!)

“Dürüst bir öfke; iki yüzlü sevecenlikten iyidir!”

Friedrich Nietzsche

Balık hafızalı olarak zorlukla anımsadığım kareleri, hikaye anlatıcısı olmamdan dolayı; filme hatta sezonları tekrar eden serilere çevirebiliyorum. Kırgınlıklarımdan beslenen öfkemi susturacağım bu cuma öğleden sonra… Önerdiğim filmden olsa gerek; aklımda canlanan kareye bu gün sadık kalacağım. Ve:

Bir pazar öğleden sonra şiirler yazan bir robot olsaydım keşke!

Brazzaville – Robot şarkıyı dinlemek istersen tıklayabilirsin…

diye mırıldanacağım… 7 Şubat 2020 tarihli yazıma link veriyorum: Soğuk bir cumaymış ve ben bugün ki dileğimi yazmışım oraya ve o güne! Üstelik “Robot” isimli müzik parçası da çok uyumlu… Mavi yazılı o günün tarihine tıkla, geçmiş yazı açılsın ekranında! Bu benim sihrim: sana!

Edit: 8 Şubat 2020 içeriğimi okuyunca anladım ki, tam 11 ay önce bugüne vurgu yapan bu hissin bir nedeni olmalı ve bu filmi bugün paylaşmamın! Mavi tarihte içerik saklı, tıkla açılsın linkim.

*Aslı’nın Film Önerisi…

Film adına tıklayarak İmdb Sayfasına ulaşabilirsin!

WALL·E (2008) : Animasyon ve romantik, bilim kurgu filmidir. Pixar Animation Studios tarafından üretildi. 97 dakikalık yapım, tüketiciliği, şirketokrasiyi, nostaljiyi, atık yönetimini, insanın çevreye etkisini ve endişelerini, obeziteyi ve küresel felaket riskini eleştirir. Bir çok ödüle sahip eserin bir çok temayı da senaryosunda barındırır. Yönetmen Andrew Stanton‘dır. Türkçeye “Voli 2008” olarak çevrilmiştir.

Baş karakter, duyarlılık kazanmış bir kompaktör robotu olarak, Dünya’da hala çalışmakta olduğu türünün tek örneğidir. Her türlü araziye uygun basamaklı ayaklar, üç parmaklı kürek elleri, dürbün gözleri ve güç için geri çekilebilir güneş pilleri olan küçük bir mobil kompaktör kutusu vardır. Çöpleri temizlemek ve direktifleri yerine getirmek için gayretle çalışmasına rağmen (bu arada Hal adlı hamamböceği arkadaşı ile yerleşik kayıt cihazından müzik çalarak) merakından dikkati dağınıktır ve çöplerin arasından ilginç ıvır zıvırları da toplar. Çöpleri temizlemek için terk edilmiş, gelecekte yaşanmayan, ıssız bir Dünya üzerinde yalnız bir robottur. Bununla birlikte, aşık olduğu ve galakside takip ettiği EVE adlı bir robot olan Axiom yıldız gemisi tarafından gönderilen bir sonda tarafından ziyaret edildiğinde olaylar gelişir. EVE hatalı kabul edilip teşhis bölümüne alınır. Süreci işkenceyle karıştıran WALL-E, müdahale ederek hem kendisinin hem de EVE’in haydut olarak damgalanmasına neden olur.

En sevdiğim animasyon filmlerden biri olarak Cumanın şanına yakışır. Hala yeni senenin kıyısında dalaştığım da doğrudur. Hadi, izleyelim!

Aslı’nın Film Önerisi…

“Sulamayacağın çiçekleri sevme..”

Özdemir Asaf

Sevmek, emektir.

Aslı’nda Her Şey Aslı İçin…

Şiir Yazan Robot Olsam!/ *WALL·E (2008)” üzerine 11 yorum

  1. Allah’ım kafam allak bullak oldu 😆 neyse saygıdeğer asli hanım evet şimdi oldu : ) öncelikle gözlerinizin çok güzel olduğunu daha önce söylemiş miydim? Yada konumuz bu değil ki ben film önercem mutlaka izleyin….. I respect the Jews. because our historical ties with them are strong ..”pleasure or pains ” bu film hayırlı geceler Aslı Aslı

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın